ZPRÁVY: Na potopené lodi u Kréty bylo 700 migrantů, 300 zatím zachráněno

3. června 2016·Zprávy·Luboš Procházka

Asi 140 kilometrů jižně od Kréty se dnes převrátila loď se stovkami běženců na palubě. Řecké námořnictvo ohlásilo, že zachránilo z potápějícího se plavidla asi 340 lidí a našlo devět mrtvých. Po dalších se pátrá.

Řecká média původně spekulovala o tom, že by na palubě mohlo být 500 až 700 lidí, ale úředně tento údaj nebyl s to nikdo potvrdit. Běženci podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) vypluli z Afriky, cílem plavby byla zřejmě Itálie. Do rozsáhlé záchranné operace se zapojily dvě hlídkové lodě a tři helikoptéry s vojenským letounem, záchranářům pomáhají také čtyři další plavidla, která byla v době neštěstí v oblasti. 

ANSA uvedla, že poplach jako první vyhlásila italská námořní hlídka a pak jejich řečtí kolegové. AFP upřesnila, že italskou pobřežní stráž již ve čtvrtek večer informovala jistá italská nákladní loď o možném plavidle s migranty v potížích: v reakci na to čtyři další lodě změnily kurz a vydaly se do ohlášené oblasti. Jedna z těchto lodí dnes brzy ráno oznámila, že plavidlo s migranty se převrátilo.

Červený kříž dnes informoval, že na pobřeží západní Libye našli záchranáři od čtvrtka těla více než stovky utonulých běženců.

Ivan Kraus: Největší problém migrantů je kvalita vzdělání, které mají!

Zprávy - další články

Doporučujeme