Zrušení festivalu psího masa v Číně žádá 11 milionů lidí

20. června 2016·Zprávy·Redakce

Bojovníci za práva zvířat stupňují svou kampaň před letošním ročníkem festivalu psího masa, který začíná v úterý v jihočínském městě Jü-lin.

Aktivisté shromáždili petici s 11 miliony podpisy vyzývající ke zrušení akce. V Číně je ročně na maso zabito kolem deseti milionů psů, konzumace psího masa je ale v této zemi čím dál méně obvyklá, píše zpravodajský server CNN.

Tradice pojídání psího masa je v Číně, Jižní Koreji a dalších asijských zemích stará bezmála pět set let. Stoupenci této praktiky tvrdí, že psí maso je pro lidi zdravé a v letních měsících zmírňuje účinky vedra. Jedení psů se podle nich nijak neliší od konzumace jiných živočišných druhů.

Počet odpůrců festivalu psího masa ale rok od roku stoupá. V roce 2014 se od něj distancovala i vláda města Jü-lin, kde se akce každoročně koná u příležitosti letního slunovratu. Většina obchodů a zabíjení psů je nyní prováděna uvnitř budov v nočních hodinách, píše server CNN.

Skupina 24 aktivistů, doprovázených jejich psy, předala 10. června představitelům Jü-linu petici, ve které žádají zrušení festivalu. Před místním úřadem rozvinuli transparent s obrázky svých zvířecích miláčků a nápisem “Nejsme váš oběd”. Miliony dalších lidí se připojily k protestní petici na sociálních sítích pod hlavičkou #StopYulin.

Tak jako každým rokem i letos má být kvůli festivalu zabito asi 10.000 psů. Kritici poukazují na to, že psi jsou před utracením vystaveni velmi krutému zacházení. Jsou drženi v malých klecích, kde jich je často několik pohromadě. Sváženi jsou ze všech koutů země, takže do Jü-linu obvykle dorazí v zuboženém stavu, hladoví, dehydrovaní, zmlácení a vyčerpaní. Řada z nich cestou pojde.

Mnozí psi mají stále na krku obojky, což svědčí o tom, že byli ukradeni jejich majitelům. To je totiž pro obchodníky podstatně levnější než se živit chovem psů na maso.

Ve většině oblastí Číny není konzumace psů v současnosti běžná a mnoho Číňanů naopak nyní chová psy jako domácí mazlíčky. Psa jako mazlíčka má asi 30 milionů čínských domácností.

(zdroj: ČTK)

GALERIE: Světové značky vyrábí pro Čínu vše s opicemi. Ale jsou z toho spíš trapasy!

Zprávy - další články

Doporučujeme