Zvířata u Milovic se množí nečekaně úspěšně, rezervace se bude rozšiřovat

24. června 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Přírodní rezervace mezi Benátkami a Milovicemi slaví nečekané úspěchy. Divocí koně, pratuři a zubři, kteří v oblasti žijí, se totiž množí téměř až příliš dobře. Počet zvířat se od doby založení rezervace v roce 2015 téměř ztrojnásobil. O zvířata je naštěstí zájem jak na dalších místech v ČR, tak v zahraničí. Divocí koně, pratuři a zubři přivezení do přírodní rezervace mezi Benátkami a Milovicemi

Oblast u Milovic dříve využívala ruská armáda. Od roku 2015 tu ale najdeme hned dvě rezervace – v jedné žijí divocí koně a zubři a ve druhé divocí koně a pratuři. Všem třem druhům se přitom daří výborně. Počet koní je tři roky po přivezení stáda mnohonásobně větší, v současnosti je jich více než 80. Z původně přivezených 6 praturů je dnes patnáctičlenné stádo a nedávno vědci spatřili dvě nová mláďata zubrů, kterých je s novými přírůstky 21 kusů.

 

„To, co je na přírodě, funguje výborně. Obtížné je zvládání obrovského množství administrativy,“ řekl Právu ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. O zvířata je naštěstí zájem v České republice i ve světě, a není proto nutné například samce divokých koní oddělit od stáda. To by podle odborníků narušilo vazby ve stádě i fyzickou kondici klisen.

Ačkoli je zájemců mnoho, prostor rezervace se bude muset i tak rozšířit. „Rezervace by se určitě měla dále rozšiřovat tak, abychom měli pro přírůstky dostatek místa. Jednáme se Středočeským krajem a snad během léta by se mohla rezervace rozšířit,“ uvedl Dostál.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme