Zubařka píchla pacientce špatnou injekci. Vygoogli to, křičela zmateně na sestřičku

11. října 2019·Články·Barbora Pisingerová

Zdroj: vkontakte

Když náctiletá školačka jménem Anastasia Sapronova přišla se svou matkou k zubaři, ani jednu z nich by zřejmě za nic na světě nenapadlo, že se odtamtud už dívka živá nevrátí. U Nasti však došlo k alergické reakci a zubařka Natalia Vasilijeva jí namísto adrenalinu vpíchla do těla amoniak. V záchvatu paniky navíc namísto profesionálních postupů jen křičela na sestřičku, ať rychle "vygooglí", co dělat. Anastasia omyl lékařky nepřežila.

Fatální omyl zubařky jménem Natalia Vasilijeva ve městě Plavsk na západě Ruska obletěl v posledních dnech celý svět. Náctiletá Anastasia Sapronova k ženě přišla kvůli bolesti zubů. Po vpíchnutí injekce proti bolesti se u ní však rozvinula alergická reakce a dívka upadla do anafylaktického šoku. Vasilijeva jí chtěla vpíchnout injekci adrenalinu, což je v podobných případech standardní omyl. Omylem však dívce vpravila do těla amoniak.

“Slyšela jsem zvuky facek… Facky na tvář. A slyšela jsem slova ‘vygoogli to’,”uvedla Nastina matka Natalia (44), která mezitím čekala v čekárně. To ji pochopitelně vyděsilo a tak vtrhla do ordinace, kde spatřila svou dceru naprosto bledou a zjevně v problémech.

“Do konce života na to nezapomenu. Vtrhla jsem dovnitř, moje dítě bylo celé bledé, oči navrch hlavy,” popsala Natalia. “Bojím se, je mi špatně,” řekla podle ženiných slov malátná Nasťa své matce.

Nastin stav se po injekci začal prudce zhoršovat. Než přijela sanitka, byla už v bezvědomí. Později dívku z Plavsku převezli do nemocnice v hlavním městě regionu, Tule. Zachránit se ji však nepodařilo a druhý den po návštěvě zubařky školačka zemřela.

Vasilijeva byla shledána vinnou ze zanedbání své lékařské povinnosti a byla odsouzena ke dvěma a půl letům domácího vězení. Zubařskou profesi však po skončení této lhůty může klidě vykonávat nadále. Vyšetřování navíc prokázalo pochybení i na straně plavské nemocnice, která prý měla špatně určit diagnózu a chybně postupovat při léčení anafylaktického šoku.

Rodina dívky je naprosto zdrcená. “Nikdy se nebála zubařů,” nechala se slyšet dívčina matka. “Ani v tom nejhorším snu by vás nenapadlo, že takhle může dopadnout návštěva u zubaře,” zoufá si.

Články - další články

Doporučujeme