Alena Schillerová: Tvrdili, že to umí líp, ale současná vláda má stejný schodek, jako jsme měli my

21. října 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Alena Schillerová. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu na Frekvenci 1 byla bývalá ministryně financí Alena Schillerová z hnutí ANO. Vyjádřila se k schodku státního rozpočtu, odblokování zmrazených platů politiků, k dani z neočekávaných zisků, nebo ke zrušení stavebního zákona.

Ministr Jurečka odblokoval zmrazení platů politiků a ústavních činitelů. Mnohým se takové rozhodnutí jeví v této době jako nehoráznost. Lidé upadají do chudoby, nemají na zaplacení záloh a nálada ve společnosti není dobrá. Může dojít k ještě horší náladě, vzhledem k informacím, o kolik platy politiků vyrostou. “Je to zodpovědnost této vlády. Poslanecký návrh hnutí Ano leží už rok v poslanecké sněmovně. My jsme navrhli zmrazení platů politiků do konce volebního období. Vláda tento návrh opakovaně zamítla,” rozčiluje se Alena Schillerová.

Daň z neočekávaných zisků bude platit až od roku 2023

Vláda se kloní také k tomu, aby daň z neočekávaných zisků platila až od roku 2023, přestože evropské nařízení umožňuje uplatnit ji už od letoška. Tím pádem ale přiteče málo peněz. “Především je to neuvěřitelný chaos. Nejprve bylo řečeno, že daň bude platit od roku 2022, pak další řekne to samé, ale na tiskové konferenci zní prohlášení tak, že bude až od roku 2023. To je tím, že se novináři ptají dopředu, což považuji za nehorázné. Kdyby se to řádně projednávalo, aby to prošlo vládou, opozice nedostane možnost, aby k tomu podala pozměňovací návrhy. Evropa už na začátku tohoto roku říkala, ať toto řešení přijmeme. Naše vláda se rozhodla jít cestou národního řešení,” říká předsedkyně hnutí Ano.

Schodek je stejný jako za vlády Andreje Babiše

Sněmovna rozhodla o zvýšení schodku letošního státního rozpočtu na 375 miliard korun“Vládu k tomu situace dohnala. Snažili se všemožně škrtat, aby dokázali, že to umí lépe než my. Nakonec vše svedla na válku na Ukrajině a byli jsme svědky naprosto nestandartních načítání pozměňovacích návrhů ze strany koaličních poslanců za 45 miliard, aby měla ve výsledku úplně stejný schodek jako připravila na rok 2022 vláda Andreje Babiše. Dneska jsou v obdobné situaci. Navíc si myslím, že situace je o tolik jednodušší, protože ekonomika zatím není v propadu. Takhle obrovský schodek za válku ale neschovají,” vysvětluje bývalá ministryně financí.

Vláda se zatím brání zvýšit daně pro běžného člověka, snaží se držet předvolební sliby. Dá se to ale bez toho zvládnout? “Díky vysoké inflaci má vláda oproti nám o 127 miliard k dispozici víc. A schodek mají stejný. Vláda má obrovské množství příjmů. Já sleduji pokladní plnění a vidím nárůst příjmů. Spravedlivě dodávám, že i nárůst výdajů, ale ono se to vyrovná. Vláda však nedělá nic s trvalým dluhem. Není způsoben krizí, ale je trvalého charakteru. Nevyčítám vládě, že to nepřipravila v roce 2022, to se nedalo stihnout. Ani bych nevyčítala, že to neudělá za dva až tři roky, přestože to slibovala. Aby ale neměla na rok 2023, 2024, 2025 návrh ani na korunu strukturálních reforem, je trestuhodné a kritizuje to kde kdo,” konstatuje jednání, nebo spíš nejednání vlády Alena Schillerová.

Karel Havlíček se vyjádřil na svém twitteru tak, že arogance zvítězila nad potřebami lidí. Komentoval tím zrušení stavebního zákona, který připravovala Klára Dostálová z hnutí Ano. Přitom odborná veřejnost to označila zá zákon roku. “Je to fiasko! My jsme varovali před tím, že tato vládní garnitura za každou cenu potřebuje rušit a destruovat to, co zavedla vláda Andreje Babiše. Klasickým příkladem je EET, stavební zákon je druhý v řadě. My jsme jedna z nejhorších zemí v délce stavebního řízení. My se to snažili vyřešit, ale tato vláda to odložila,” vysvětluje bývalá ministryně financí. Nyní však není ideální doba na stavbu domu, vzhledem k tomu, jak jsou vysoké úrokové sazby hypoték.

Zprávy - další články

Doporučujeme