Alexandr Vondra: Evropská unie by měla svou naivní migrační politiku radikálně změnit

26. října 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Hostem Press klubu byl Alexandr Vondra, europoslanec a také bývalý ministr zahraničí za ODS. V rozhovoru jsme probrali situaci v Izraeli a jak vnímá cestu premiéra Petra Fialy.

Premiér Petr Fiala absolvoval zahraniční cestu do Izraele, aby dal najevo podporu a možnost České republiky pomoci postižené zemi. To je podle Vondry na místě.Je to důležitý akt solidarity, podpory Izraele v jeho těžké hodině. Myslím si, že vztah Čechů a Izraele má hluboké kořeny až k Masarykovi, který se aktivně podílel na tom budoucím vzniku státu Izraele. Podpořili jsme je, když byli napadeni po vyhlášení státu v roce 1948. Prostě to, co jsme viděli tady před 14 dny za záběry, kdy teroristický Hamás je přepadl, podřezával malé děti, znásilňoval ženy a unášel seniory neznámo kam, to je barbarství, které žádným způsobem nejde tolerovat, ani vysvětlit či obhajovat. Musíme stát pevně za Izraelem,” říká a dodává, že Hamás provádí čisté zlo, které nemá omluvy.

Podle Vondry nesmíme dopustit, aby názory podporující Hamás v Česku, začaly klíčit. Můžeme být zatím rádi, že to podhoubí je tady slabé, ale jsou západoevropské státy, kde tyto muslimské populace i radikalizující jsou poměrně početné a je tady to riziko, že s tou migrační vlnou mohou přijít další,” popisuje.

Evropská unie musí změnit migrační politiku

Podle Vondry musíme odmítat kvóty týkající se přijímání migrantů. Součástí toho je i to, aby Evropská unie svou naivní migrační politiku radikálně změnila. Myslím si, že to, co se stalo v Izraeli je velkým budíčkem třeba i pro Němce,” konstatuje.

Podle Vondry je potřeba umět rozlišovat mezi humanitární a rozvojovou pomocí. Nedal bych jim teď ani dolar, euro. Dokud za prvé nepropustí všechny zadržované rukojmí. To je hnus, co dělají a za druhé dokud se palestinská správa, která vládne na západním břehu, nějakým způsobem nedistancuje. Je často příjemcem té rozvojové pomoci. I ona se musí jasně distancovat. Hamás je teroristická organizace, se kterou nelze mít co dočinění. Humanitární pomoc v Gaze je zoufalá situace. Může ovšem za to Hamás, protože tam si to oni zvolili v roce 2006, od té doby už tam žádné volby nebyly a Hamás je ten, kdo může za tu těžkou situaci. Jeho je třeba zvolat k zodpovědnosti. Samozřejmě v té těžké situaci jídlo, materiální, humanitární pomoc, jídlo, léky. To samozřejmě potřebují, nikdo není nelidský, aby jim bránil v přístupu k materiální pomoci,” popisuje a dodává, že v Evropské politice by se měl více klást důraz na bezpečnost než na nějaké velké humanitární ohledy.

Poslechněte si rozhovor zde:

Zprávy - další články

Doporučujeme