Bohumír Dufek: Dluh zavinili politici, proto musíme začít od nich

14. června 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Bohumír Dufek. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných oborů, který měl v úterý, kvůli navrhovanému konsolidačnímu balíčku, schůzku s premiérem Petrem Fialou. V rozhovoru s moderátorem Čestmírem Strakatým nám prozradil, jak jednání probíhalo. Co si myslí o aktuálním postupu vládní koalice a hrozí České republice generální stávka?

Podle Dufka vyjednání konsolidačního balíčku muselo být ve vládní koalici složité, proto si cení, že premiér Petr Fiala zareagoval na jeho žádost o setkání. “Je dobré, abychom sdělili naše námitky. Mělo to být podle mě měsíc, měsíc a půl dopředu. Myslím si, že hlavní politická tlačenice ohledně balíčku, nevíme jakého, se odehraje mezi prvním a druhým čtením v parlamentu,” sdělil s tím, že postup vlády je polovičatý a špatný. “Ještě musí přijít třetí balíček.”

Na druhou stranu podle poradce premiéra, ekonoma Štěpána Křečka, je to nejvíce, co se v rámci nějakých balíčků za poslední dobu povedlo. S tím Dufek souhlasí, ale myslí si, že se tato ekonomická situace v Česku nevyřeší za jeden, dva roky. “To bude trvat tři, čtyři roky, ale musíte občanům říct, co je čeká. Ne schovávat před nimi krutou pravdu, že možná bude ještě hůř a možná je to jedna z cest, jak finance ozdravit a udržet je do budoucna,” říká.

Hrozí České republice generální stávka?

Generální stávky jsou ve světě hojně využívaným nástrojem odborů, které tak docílí změn ve prospěch pracujících. V České republice nejsou tak časté, jako třeba v Německu či Belgii. “Stávka i generální je legitimní nástroj odborů, aby něčeho dosáhly… České odbory jsou spíše umírněné. Chtěl bych, abychom vnímali, že stávka je legitimní a jestli budou stávky, o tom rozhodne čas,” dodává předseda.

Jak by teda vláda měla ušetřit 160 miliard, aby to nepostihlo ty, které odbory zastupují?“Nejdříve se musíme zeptat, kde se vzal obrovský dluh, který tady vznikl. Ten nezavinili občané. To zavinili politici, kteří si neustále půjčují do budoucnosti. Takže kde vzít? Když to začali oni, tak musíme začít od nich. Dal jsem návrh, aby plošně sebrali všem ministerstvům peníze, které mají na státní úředníky tabulkově a nechali jim peníze jen na tabulková místa, která jsou obsazena. Druhá věc je snížit státní aparát… Všichni do řady, každý třetí vystoupit, jste propuštěn. Bude dost lidí do provozu, stát se zmenší, sníží se agenda, protože to je neskutečné množství papírů, které potřebujete jenom proto, aby se tyto instituce udržely. Takže tam máme 40 miliard. Dalších 40 miliard plošný škrt na všechny ministerstva, ať si s tím poradí, protože když rodina nemá peníze, tak taky jí nikdo nepůjčí,” popisuje svou představu radikální kůry předseda Asociace samostatných odborů.

Zprávy - další články

Doporučujeme