Češi na Ukrajinu nezapomínají ani během hokeje. Ve Finsku pověsili “ukrajinskou” vlajku

25. května 2022·Zprávy·Redakce

Vlajky na hokeji. (Zdroj: ČTK)

Čechy vždycky zdobila chytrost, dá se až říct vychytralost. Skupince českých příznivců se při zápase s Lotyšskem nelíbilo, když jim pořadatelé v hokejové hale v Tampere strhli ukrajinskou žlutomodrou vlajku umístěnou mezi české zástavy. A tak pověsili trochu jinou vlajku. Informaci uvedl web sport.cz.

Fanoušci se tímto gestem snažili vyjádřit solidaritu s lidmi z Ukrajiny, která je už třetí měsíc ve válce s Ruskem. Pro pondělní zápas s USA vytvořili zajímavé řešení. Během dne vytvořili na bílém plakátu anglické nápisy označující z vrchní strany transparentu modrou a ze spodní žlutou barvu. Vprostřed je pak výrazný nápis „imagine”, což v překladu znamená „domyslet si”.

Pro pořadatele jsme připravili na zápas Česka s USA vzkaz, který vyžaduje určitou míru představivosti. Původně jsme chtěli napsat na plakát „Lenine, vstávej. Putin se zbláznil!”, ale ten by nám na tribuně dlouho nevydržel, stejně jako při zápase s Lotyšskem ukrajinská vlajka,” řekl jeden z fanoušků. Pořadatelé jim strhli ukrajinskou vlajku, ale nechali české vlajky s nápisy „Běž domů, Ivane” a „…čeká tě Nataša!” s paralelou okupace Československa v srpnu 1968 a ruského válečného vtrhnutí na Ukrajinu v únoru 2022.

Bílý transparent popisující ukrajinskou vlajku však v hledišti vydržel. Nikdo z pořadatelů na něj do poloviny utkání nereagoval. „Minule s Lotyšskem nám ji stáhli docela rychle, asi za pět minut. A bez jakéhokoliv vysvětlení. Nevěděli jsme, co si o tom myslet. Na březnovém fotbale Česka se Švédskem ve Stockholmu se také objevovaly ukrajinské vlajky a nikomu nevadily. Pořadatelé ukázali svou vystrašenost. Ale nevíme, proč,” dodal fanoušek. Pořadatelé to následně vysvětlili tím, že do hlediště nelze umístit vlajky zemí, které se mistroství neúčastí. 

Nicméně IIHF (Mezinárodní federace ledního hokeje) následně přišla s tím, že odstraněny měly být i české vlajky. Česká republika se samozřejmě mistroství účastní, po výhře nad USA si zajistila i postup do čtvrtfinále. Federaci ale vadí politické nápisy. „Pravidla stanovují, že na akcích Mezinárodní hokejové federace nesmějí fanoušci veřejně předkládat politická poselství,” uvedl pro finský list Ilta-Sanomat manažer komunikace IIHF Adam Steiss.

Podle pravidel měly být odstraněny i české vlajky obsahující tato politická sdělení,” dodal Steiss. „Politická prohlášení nejsou žádoucí. Pořadatelé jsou profesionálové a mají jasné pokyny, jimiž se mají řídit,” přidal se generální sekretář MS 2022 Heikki Hietanen.

Zprávy - další články

Doporučujeme