Českem od čtvrtka do neděle projedou konvoje armády USA. TRASA

29. června 2017·Zprávy·Redakce

shutterstock

Českem projedou od čtvrtka do neděle další konvoje americké armády, které se přesunují z Německa na cvičení Saber Guardian do Maďarska, Rumunska a Bulharska. První skupina vyjede dnes večer z hraničního přechodu v Rozvadově a v hodinových rozestupech bude za ní následovat dalších devět proudů. Ve třech etapách se v nich přesune přes Česko na 230 armádních vozů a 900 lidí. ČTK to sdělil mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Celý přesun je plánován tak, aby každý z přesunujících se proudů opustil území České republiky vždy do 48 hodin od zahájení svého přesunu,” uvedl mluvčí. Odpočinek naleznou američtí vojáci v posádkách Brandýs nad Labem – Stará Boleslav a Vyškov.

Konvoje pojedou ve třech etapách a využijí k tomu dálnice D5, D0, D10, D1 a D2. První část cesty zahrnuje trasu z Rozvadova do Staré Boleslavi. Tamní posádku opustí vojáci v pátek kolem 17:00 a opět v hodinových rozestupech budou směřovat do Vyškova. Na poslední etapu z Vyškova vyrazí první přesunující se skupina v sobotu v 16:00, za ní budou následovat další. Hraniční přechod Břeclav by měli američtí vojáci opustit v neděli ráno.

V součtu předchozího přesunu, který se uskutečnil na přelomu května a června, a toho současného jde celkem o zhruba 1600 amerických vojáků v asi 450 vozidlech, kteří Českem projedou.

Návrat ze cvičení Saber Guardian 2017, do kterého se zapojí 25.000 lidí, se plánuje na přelomu července a srpna. Hlavní část jednotek by se měla vracet do svých základen po železnici, zřejmě mimo Česko. Po českých silnicích by se podle předpokladu měla vracet pouze část logistické podpory, doplnil mluvčí.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme