Zlínská zoo hlásí nový přírůstek. Slonici Kali se narodilo mládě

8. června 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Slonice Kali se slůnětem. (Foto: se svolením Zoo Zlín)

Radostnou novinu oznámila zlínská zoo na svých webových stránkách. V neděli ráno se slonici Kali narodilo slůně. Jedná se o první mládě slona afrického v této zoo. Mládě i matka jsou v pořádku a podle posledních informací se jim daří velmi dobře.

Je to sameček, je zdravý a aktivní. Samice Kali se od prvních okamžiků projevuje jako starostlivá matka, do péče o mládě se skvěle zapojila také slonice Zola. Vše se prozatím jeví v naprostém pořádku,” uvedl ředitel Zoo Zlín Roman Horský. Porod proběhl podle plánu a slonici veterináři společně s chovateli měli posledních 14 dnů pod neustálým dohledem.

Porod proběhl doslova během pár minut. Dokonce ráno po příchodu do práce, chovatelé nezaznamenali, že Kali se chystá za pár hodin porodit. Stádo bylo totiž klidné jako jakýkoliv jiný den. Všechny slonice byly pospolu do poslední chvíle před porodem, vše probíhalo tak, jak je to obvyklé  v přírodě. Kali instinktivně nutila mládě vstávat, čistila je, pomáhala jí i slonice Zola. Slůně se poprvé postavilo asi 20 minut po porodu,” popsal ředitel.

View this post on Instagram

A post shared by ZOO a zámek Zlín-Lešná (@zoozamekzlin)

Ihned po porodu chovatelé matce a mláděti umožnili vstup do venkovního výběhu. Kali ani na chvíli nezaváhala a se slůnětem v patách se vydala ven. Zatím pavilon a venkovní výběh zůstane alespoň týden pro veřejnost uzavřen. Chceme slonicím a mláděti dopřát maximální možný klid. Pro stádo je to nová zkušenost, i když vše zatím probíhá podle předpokladů, nemáme ještě vyhráno. Chov afrických slonů je naprosto odlišný a mimořádně náročný, přistupujeme proto ke všemu s velkou pokorou a chceme být maximálně opatrní. Tyto dny jsou pro zdárný vývoj slůněte nejdůležitější,” doplnil Horský.

Zprávy - další články

Doporučujeme