Čtyřnohý hrdina z Ukrajiny. Pes Patron pomáhá hledat výbušniny, maskot černihovských pyrotechniků slouží dál

22. března 2022·Krize na Ukrajině·Barbora Turková

Pes Patron (Zdroj: Profimedia)

Čtyřnohý hrdina z Ukrajiny. Tak by se dal označit pes Patron, který v v Černihovské oblasti pomáhá hledat výbušniny. O jeho odvážných činech informovala agentura Ukrinform se odkazem na Státní pohotovostní službu Ukrajiny.

Pyrotechnici v Černihovské oblasti mají důležitého pomocníka se zneškodňováním výbušných zařízením. Je jím pes Patron, který od začátku války pomohl najít a zneškodnit téměř devadesát výbušnin.  „Novinky od Patrona! Náš bojovný pes, maskot černihovských pyrotechniků slouží dál,” napsala na sociální sítě Státní pohotovostní služba Ukrajiny.

Patron je spolehlivý, což oceňují i sami pyrotechnici. “Děkujeme ti, příteli, za neúnavnou práci,” doplnil úřad. Válka na Ukrajině trvá už skoro měsíc a o život přichází i civilní obyvatelstvo, včetně dětí. Nejvíce jich je zraněno nebo zabito právě při ostřelování či náletech.

Státní pohotovostní služba Ukrajiny se ale domnívá, že počet obětí na životech i zraněných může být mnohem vyšší. I proto je Patronova práce a pomoc neskutečně důležitá. S každou další nalezenou výbušninou zachrání desítky životů. Kvůli válce spousta obyvatel prchá ze země. Podle Člověka v tísni uprchlo ze země až 2,5 milionů lidí. Nejvíce do Polska, do Česka dorazilo podle organizace už přes 200 tisíc běženců.

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme