Ukrajinci jsou nabuzení. Putinovi se povedlo je motivovat k obraně vlasti a nenechat se od Rusů ponížit, říká diplomat Petr Kolář

14. května 2023·Krize na Ukrajině·Dominika Číčelová

Velvyslanec Petr Kolář. Foto: Frekvence 1

Bývalý špičkový diplomat a velvyslanec v USA a v Rusku Petr Kolář v Press klubu hovořil o hrozbě, pokud by Ukrajina neuspěla. Zároveň si myslí, že Rusko nemůže uspět v této válce. Podle něj je největší zbraní Ruska náš strach. Ukrajinci by neměli ofenzivu uspěchat, budou mít jen jeden pokus. Potřebují naši naprostou podporu. Co dalšího v rozhovoru řekl?

Rusko nemá šanci zvítězit

Dnes působí jako poradce prezidenta Petra Pavla, v minulosti byl velvyslancem v Rusku a USA. Petr Kolář byl hostem Čestmíra Strakatého v Press klubu na Frekvenci 1. V úterý proběhl v Rusku Den vítězství, podle našeho hosta je další ruské vítězství v nedohlednu. “Podle mého názoru Rusko nemá šanci, aby válku na Ukrajině vyhrálo. Otázka je, do jaké míry ruští dezinformátoři a propagandisté, kteří jsou skvělí v tom, že umí udělat z černé bílou a naopak, budou schopni popisovat, co se na Ukrajině odehrává. Další otázka je, jak celý konflikt pojmou Ukrajinci, zda budou chtít bojovat skutečně až do posledního kousku půdy, které jim Rusko neprávem okupuje, tedy zda budou chtít zpět dobít Donbas i Krym,” říká bývalý velvyslanec v Rusku.

Ukrajinci sami rozhodnou, jak válku skončí

Prezident Petr Pavel nedávno v jednom z rozhovorů varoval Ukrajince, aby neuspěchali plánovanou ofenzivu, budou mít jen jeden pokus. Kolář říká, že neví, do jaké míry my můžeme mluvit do toho, co by Ukrajinci dělat měli a neměli. Veškerá rozhodnutí by nechával čistě na nich. “Následnou míru úspěchu budou obě strany prezentovat po svém. Největším úspěchem by bylo, kdyby Ukrajina dobyla celé své území zpět. Jejich lidský potenciál však není nekonečný, umírá hodně ukrajinských vojáků každý den. Dalším problémem je vybavení a nejen tanky, které jim dnes už dodává i Německo, ale i munice. Je potřeba, aby na akci, která má přijít, byli připraveni, jak po technické stránce, tak po stránce lidských zdrojů, ale i diplomatické. Musí mít podporu co nejvíce demokratických zemí,” vysvětluje poradce Petra Pavla a dodává, že je stále potřeba na co největší podpoře pracovat. Stále je prý mnoho lidí toho názoru, že by Ukrajinci měli nechat panu Putinovi nějaké východisko ze situace. Petr Pavel prý naznačil, že rozhodnout musí Ukrajinci, jak a kdy válku skončí. “Oni sami si musí rozhodnout, za jakých podmínek válku skončí. My je musíme maximálně podporovat. Rozhodně bych po nich nechtěl nějakou zdrženlivost. Ukrajinci jsou nabuzení, a každý, kdo s nimi mluví, vidí, že jestli se Putinovi něco povedlo, je opravdu je motivovat. Motivovat je k obraně své vlasti, a k tomu nenechat se o Rusů ponížit.”

Představa Pera Koláře v otázce NATO je taková, že Ukrajina je zemí, která je napadena a je třeba ji podporovat v našem vlastním zájmu. “Garance, které bychom měli Ukrajině jako NATO nabídnout, by měly být takové, aby Ukrajina věděla, že ji budeme skutečně podporovat za každé situace, tedy i v případě, že by se stalo podle mě něco, nemožného, tedy že by se jim podařilo ukrajinskou ofenzivu odrazit a přejít do protiofenzivy,” má jasno Kolář. “Přesto, jak se šíleně se Rusko chová, ví, že proti alianci by nezvítězilo,” říká.

Dále říká, že podle něj je momentálně největší zbraní Ruska náš strach, naše nejistota a naše nejednota. V EU jsou země, které jsou více motivované Ukrajině pomáhat než jiné. “Měli bychom Rusku dát najevo, že jsou určité limity, které už se budou dotýkat i nás a budeme umět svou přítomnost ukázat mnohem důrazněji.”

Rusko se s Ukrajinou nezastaví

Ukrajina právě teď skutečně bojuje o svoji budoucnost, ale bojuje i o tu naši. Je bláhové se domnívat, že pokud by Rusko na Ukrajině uspělo, že se zastaví. Když se bavíte s Rusy, u spousty z nich je stále znát nepochopení toho, co se děje. Oni to opravdu berou tak, že se brání Západu, který podle nich brání Zeneského, což je v jejich očích narkoman a zločinec. Co se týče otázky, v jakém stavu nyní Rusko je, tak na základě toho, že v uvalených sankcích jsou stále mezery, takže například k raketám se dostávají oklikou a Rusové jsou velmi skromní, jsou připraveni jíst cibuli a pást se, pokud to bude znamenat větší ruské území, Putin se tak stále těší velké podpoře svého obyvatelstva. Je jen málo těch, kteří s válkou nesouhlasí. Navíc ruským odpůrcům války na Ukrajině hrozí velké nebezpečí. Budete-li nazývat válku válkou a Putina agresorem, hrozí vám až 25 let ve vězení. Rusko je tak nyní ve stavu hypnózy. Má pocit, že je tu od toho, aby celý svět spasilo. Navíc mají spoustu lidí, kteří jsou ochotní se postavit na jejich stranu, aby si získali pro sebe nějaké jistoty. To vidíte i v naší společnosti. Spoustu lidí jim baští jejich pojetí dějin,” říká host Press klubu Frekvence 1 Petr Kolář.

Celý rozhovor si poslechněte zde!

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme