Dana Večeřová: Máme nejdražší energie v celé Evropě. To znevýhodňuje občany i průmysl

18. dubna 2023·Zprávy·Barbora Turková·Čestmír Strakatý

Dana Večeřová. (Foto: Frekvence 1)

Ceny potravin se sice už přestaly zvyšovat, přesto nakoupit za "normální" ceny je pro mnoho lidí stále ještě skoro nemožné. Proč nepomohlo zastropování? A proč jsou ceny stále tak vysoké? Budou se někdy snižovat? Hostem Press klubu u Čestmíra Strakatého byl ředitelka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Ceny potravin v supermarketech sice už nerostou takovým tempem jako dříve, i tak se nám nad jejich výškou protáčí oční panenky. „Mohou za to vysoké náklady a vstupy. Už jsme na to upozorňovali loni, kdy rostly energie. Byly případy, že nárůsty byly až o 600%. Rostly ceny obalů, to se děje už od covidu, protože řada obalů se u nás už nevyrábí. Firmy musí platit za veškerý obal, který uvedou do oběhu; za jeho recyklaci, sběr i třídění, se také navyšuje. Část nákladů bylo potřeba promítnout do cen potravin,” vysvětluje důvody zdražení Večeřová.

Minulý týden se opět sešel tým okolo ministra zemědělství Zdeňka Nekuly, který právě ceny potravin řešil. „Předpokládali jsme, že pokud se bude řešit cena potravin, tak by tam měli být pozváni ti, kteří cenu vytváří nebo je vyrábí; zemědělci nebo potravináři a obchodníci. Mohou se bavit o tom, že by bylo třeba lepší zastropovat ceny na mnohem nižší úrovni, což by pomohlo i občanům. Energie sice už jsou pod stropem, ale třeba v Německu jsou stále na třetině, my máme nejdražší energie v celé Evropě. To znevýhodňuje nejen občany, ale i celý průmysl, protože jsme nekonkurence schopní,” říká Večeřová, která s ministrem už nějaké setkání měla. „Snažili jsme se vysvětlit, že jestliže chceme dělat něco s cenami potravin, musíme odstranit příčiny. Tedy vysoké ceny energií a všechny tyhle záležitosti, ale bohužel se na to úplně nereaguje. I na zastopování se dlouho nereagovalo, protože naše vláda odmítá řešit problémy. K zastropování došlo až v lednu letošního roku, což bylo pozdě. Debata pak je okolo snížení DPH na potraviny, protože to by výrazně pomohlo spotřebitelům,” dodává.

Ceny se zvyšovat už nebudou, ale zlevňování nás také nečeká

Česká republika má, kromě Dánska, nejvyšší DPH na potraviny. „Polsko má nulu, a i když mu všichni říkali, že se to nevyplatí, tak už ho má druhým rokem. Teď na to přešlo Portugalsko, které to obhajuje jako pomoc zemědělcům.” Petr Fiala říká, že ceny potravin vyřeší trh. „Zastropování opravdu chytré nebylo, to smysl nemá. DPH smysl má, ale úplně nevím, zda je trh v současné době schopen to vyřešit. Trh je i DPH tak pokřivený, že teď nemá smysl na něj spoléhat. Úplně nesouhlasím s tím, že trh není konkurenční. Pokud se bavíme o mléku a masných výrobkách, tak tam konkurence je,” vysvětluje ředitelka Potravinářské komory.

Večeřová nechce nikoho z vysokých cen potravin obviňovat. „Situace je tak nepřehledná a složitá, že někoho obviňovat mi přijde nefér. Celá vertikála podniká za účelem zisku a potravináři taky nemají desítky procent zisku, ale pohybují se v jednotkách. Je potřeba odstranit příčiny; jestliže máme nejdražší energie v celé Evropě, tak těžko po nás někdo může chtít, abychom zlevňovali.Může zlevnit to, co je sezónní; mléko, ovoce, zelenina. Bavíme se o stabilizaci cen, protože náklady už teď někde nerostou prakticky vůbec. Ceny by mohly zůstat tam, kde jsou a u sezónního zboží by mohly jít dolů, ale nějaké výrazném zlevňovaní nemůžeme čekat,” dává Večeřová naději. Stabilizace podle ní nastává pomalu už teď. „Už není důvod, aby ceny výrazně rostly. Pro někoho to může i tak být hodně. Proto jsme chtěli, aby se u nějaké základní skupiny potravin snížilo třeba na půl roku DPH na nulu. Bojím se ale, že to není možné, a že se to nestane, ale mrzí mě, že ministerstvo zemědělství mělo už loni na podzim připravený návrh pro vládu na snížení asi patnácti cen potravin na tu nulu. Byl by to dobrý krok a spotřebitelům by to pomohlo,” říká Večeřová, podle které cesta ale není jezdit nakupovat do Polska.

Zprávy - další články

Doporučujeme