Daniel Krištof: Snížení zaměstnanců na ÚP ČR prospěje i státu, ušetří mu peníze

14. února 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Daniel Krištof. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl nový generální ředitel Úřadu práce České republiky (ÚP ČR) Daniel Krištof. V rozhovoru jsme probrali o jakou profesi je aktuálně největší poptávka na trhu práce a jestli má smysl návrh ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) v podobě výpovědi bez udání důvodů smysl.

Daniel Krištof je ve funkci generálního ředitele ÚP ČR šest měsíců a jeho start byl poněkud vyhrocenější, než se myslelo. V médiích se psalo, že Česko připravil o miliardu korun. A ve středu se chystá do Sněmovny odůvodnit to, že propustil šest set zaměstnanců.

ÚP ČR má podle generálního ředitele dvě klíčové role. “Jedno je pomoct lidem najít rychleji a ideálně lepší práci. Tam opravdu je role klíčová, protože máme přímý dopad na štěstí lidí a na ekonomiku ČR. Takže přesně měříme, jestli se nám daří uplatňovat uchazeče na trh práce a jestli se to daří zvlášť v problematické skupině, kteří jsou na trhu práce jako uchazeči o zaměstnání déle než pět měsíců. V rámci vyvažování jsme uvolnili ze zaměstnanosti zhruba šest set míst. V rámci toho jsme sledovali, jestli po této změně se zhorší tento ukazatel. Dobrá zpráva je, že i v měsíci, kdy nám vyrostla nezaměstnanost, dostala se na symbolická čtyři procenta… Tak i v této době úspěšnost vzrostla,” popsal s tím, že snížení zaměstnanců prospěje i státu, protože mu ušetří peníze.

Výpověď bez udání důvodu

Ministr financí Zbyněk Stanjura navrhuje, aby vznikla výpověď bez udání důvodů. Může toto někomu pomoci a neutrpí náhodou někdo na úkor toho? “Otázka je, jak se přesně postaráme o ty ohrožené a zranitelné segmenty klientů… Je důležité, aby ÚP ČR pomáhal právě lidem, co jsou v ohrožených segmentech, aby nepadli na dno,” uvedl s tím, že není v jeho kompetenci hodnotit, zda návrh pana ministra je správný či nikoli.

Jedním z argumentů pana Stanjury je, že by návrh mohl rozběhnout zamrzlý trh práce. Ten ale podle Krištofa rozhodně v takovém stavu není. “Není důvod k panice. Čtyř procentní nezaměstnanost, to jsme pořád na druhém místě v Evropské unii. V tom jsme na tom dobře… Na druhou stranu dlouhodobější prognózy ukazují, že v některých zaměstnáních bude skutečně poptávka klesat a bude více zaměstnanců s kvalifikací než bude volných míst,” sdělil s tím, že ÚP ČR má nejen pomáhat lidem v krizi, ale i se zvýšením kvalifikace a hlavně jim dobře radit, jak se na trhu práce správně orientovat.

O jaké zaměstnance je na trhu práce aktuálně největší zájem?

Pořád je největší zájem o dělnické profese. “Zajímavé je to, kde se poptávka nějakým způsobem vyvíjí v čase. Tam je zřejmé, že i při situaci, kdy nám trochu poklesl počet volných míst… tak to, kde se to neděje, kde zůstává silná poptávka, jsou oblasti inženýrství, řemesla, zdravotnictví a sociální práce,” popsal Krištof oblasti, kde je poptávka stále vysoká.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme