Daniel Münich: Navrhované změny NERVu by měly podpořit dlouhodobý růst české ekonomiky a hospodaření

31. ledna 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Daniel Münich. (Foto: Frekvence 1)

Národní ekonomická rada vlády (NERV) dala vládě celkem 37 rad, jak Česko posunout dopředu. Nejen o tom jsme se bavili v Press klubu s jejím členem Danielem Münichem.

Podle Münicha jsou všechny rady, které Rada vydala, zásadní. “Už na jejich implementaci čekáme deset, patnáct let. Takže se jich nasbíralo hodně,” říká s tím, že věci týkající se české ekonomiky a hospodaření se dlouhodobě neřešily. Právě navrhované změny by měly podpořit jejich dlouhodobý růst, ale podle Münicha je není jednoduché udělat.

V doporučení je například úprava extrémně vysoké míry certifikace u některých profesí. “V Česku je vysoký podíl profesí, které mají zbytečně vysoko nastavené standarty. To znamená papíry, které musíte získat často za dost velké peníze…” uvedl s tím, že toto je jedno z opatření, které je v podstatě zadarmo, ale musí se přesvědčit zájmové skupiny, které musí snížit zdi, které si v čase vystavěly.

NERV také doporučuje zavést výpověď bez udání důvodu s kompenzací. To je podle Münicha důležité proto, aby na českém trhu práce byla větší flexibilita. “Obzvláště v zaměstnaneckých vztazích. Dlouhodobě se děje to, že lidé odchází, nebo jsou vytlačováni do nestandardních forem zaměstnání, do šedé ekonomiky, kde neplatí daně, nemají pojistné plnění,” popisuje aktuální situaci Münich.

Je nějaká šance, že si vláda z doporučení aspoň něco vezme? Přeci jen ministr financí Zbyněk Stanjura se nechal slyšet, že v tomto volebním období už od vlády nic velkého čekat nemáme a žádné velké reformy nebudou. “Potom říkal, že to tak nemyslel,” tvrdí člen NERV a myslí si, že za to mohou nedobré vzpomínky na martyrium s konsolidačním balíčkem. “Byly to nekonečné debaty, které trvaly rok a za tu dobu se na strukturálních změnách neudělalo téměř nic. Takže to už nechce absolvovat,” dodal na závěr Daniel Münich.

Poslechněte si rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme