Filip Neusser: V roce 2008 se Olympijské hry v Číně pořádaly kvůli rozvoji demokracie. Nyní vidíme, že se to nepovedlo

1. února 2022·Zprávy·Barbora Turková·Romana Navarová

Filip Neusser (Foto: Frekvence 1)

V pátek začínají Zimní olympijské hry v Pekingu, do kterých vysílá Česká republika rekordních 103 sportovců. Proč je rozhodnutí pořádat hry v Číně kontroverzní a jaká opatření musí sportovci podstoupit, aby se neohrozili nemocí covid-19? Na to odpovídá ředitel Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Peking se v posledních dvou letech prakticky odstřihl od zbytku světa a v opatření postupně přidával na síle. Snažil se co nejvíce minimalizovat výskyt nemoci covid-19. Všechno je to kvůli Zimním olympijským hrám, které tam začínají 4. února. I přes opatření odhalily testy už několik desítek nakažených. I přesto si ředitel Národní sportovní agentury Filip Neusser nemyslí, že by se ZOH 2022 mohly zrušit. “Některá omezení mohou přijít, hlavně pro sportovce, kteří by v Pekingu byli pozitivně testovaní. Už na letních hrách v Tokiu byly podmínky velmi přísné. Rozumím pořadatelům, že testování sportovců je prioritou, ale věřím, že se to odehraje bez zásadních změn a hry proběhnou.”

Minulou středu odletěla část olympijské výpravy do Pekingu soukromým letadlem. Běžně český olympijský výbor (ČOV) žádá o vládní speciál, letos tomu tak nebylo. “Bylo to ze dvou důvodů. Za prvé, kvůli vyostřeným vztahům mezi Českou republikou a Ruskem. Ty by mohly zřejmě za to, že by nedostalo letadlo povolení na mezipřistání. Druhý důvod je ten, že Český olympijský výbor našel velmi dobrou variantu, a to je pronájem letadla od Korean Air, který letí prakticky přímou linkou a omezuje se tak možnost nákazy,” komentuje Neusser. Podle něj se ČOV ponaučil z kauzy během letu do Tokia.

Hry si může dovolit pořádat méně zemí

Pro mnoho lidí je ale konání her v Číně velmi kontroverzní. “Byl bych raději, kdyby se ZOH konaly v demokratické zemi, ale musím respektovat výběr Mezinárodního olympijského výboru. Bohužel Čína se stala pořadatelem po 14 letech jako jediná země, která pořádá jak letní, tak zimní hry. V roce 2008 se tvrdilo, že se hry konají v Číně hlavně kvůli rozvoji demokracie. Po 14 letech vidíme, že to moc nepomohlo. Mezinárodní olympijský výbor se neponaučil, což mě mrzí a minimálně to háže nehezké světlo na jeho vedení,” přiklání se k tomu Neusser.

Vedle Pekingu zůstalo v jednání i kazašské město Almaty, kde situace také není dobrá. “Jsem z toho nešťastný. Když se podíváme do historie, tak zájem o pořádání her byl daleko větší, ale bohužel v poslední době jsou olympijské hry megalomanské a pořádání, si mohou z hlediska nákladů dovolit jen určité země, kterých je stále méně. Je načase uvažovat o levnějších variantách. Jako je třeba pořádání her ve více zemích, což není novinkou,” komentuje Neusser.

Reálné jsou tři medaile

Dalším důvodem, proč jsou ZOH v Číně kontroverzní je fakt, že hory jsou od Pekingu poměrně daleko a navíc tam není ani moc sněhu. “V Pekingu sněží zřídka a tím náklady na pořádání ZOH zásadně stoupají. Mělo by se přemýšlet nad místy, kde je infrastruktura vybudovaná a mohla se rekonstruovat. Případem toho je Londýn, kde většina sportovišť byla mobilní a mohla se poté využívat k dalším potřebám jednotlivých sportů po celé zemi. Tímto směrem by se pořadatelství mělo ubírat. Skokanské můstky jsou ve fantastickém stavu, ale nedokážu si představit, kolik to muselo stát a kdo to po skončení bude využívat.”

ZOH jsou ale hlavně o sportu a medailích. “Samozřejmě bych si jich přál, co nejvíce. Byl bych hrozně rád, aby to zacinkalo biatlonistům, Ester Ledecká je naše obrovské želízko v ohni. Máme tam rychlobruslaře a hokejisty. Přál bych jich více, ale reálné je číslo tři,” odhaduje medailové žně Neusser, který se do Číny nechystá a podporovat bude doma. Další ZOH 2026 se budou konat v Itálii, přesněji v Cortině d’Ampezzo  a Miláně, za což je Neusser moc rád. “Je to skvělá zpráva, jak pro sportovce, tak pro fanoušky, kteří je mohou hojně podpořit přímo na místě. Sportoviště v Itálii jsou na světové úrovni a je to zrovna ten příklad, kam by se v budoucnu měli ubírat ZOH,” dívá se Filip Neusser optimisticky do budoucna.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme