Finále! Češi udolali Švédsko a v Praze si zahrají o zlato! Soupeřem jim bude Švýcarsko

25. května 2024·Sport·Redakce

Česko si zahraje o zlato (Zdroj: Profimedia)

Česká hokejová euforie vrcholí! V neděli si Češi zahrají po 14 letech o zlaté medaile. A co víc, na domácím šampionátu, kde je do vítězství požene nabušená O2 aréna až po strop. Švédsko udolali 7:3 a o zlato a titul mistrů světa si zahrají se Švýcarskem, které porazilo Kanadu v 3:2 po samostatných nájezdech.

Asi nikdo by před začátkem netipoval, že o titul mistrů světa si v Praze zahraje Česká republika a Švýcarsko. Švédsko, které suverénně vyhrálo skupinu B, svůj semifinálový zápas nezvládlo. I když v první třetině začal Tré Konor lépe. Hned po úvodním buly fauloval Kempe a český výběr dostal po čtyřech sekundách možnost přesilové hry. Největší šanci v ní však měli Švédové, přečíslení ale nadvakrát pokryl pozorný Lukáš Dostál. Ve 4. minutě už však inkasoval. Pavel Zacha prohrál souboj v rohu kluziště, Marcus Johansson si vybruslil na pravý kruh a zblízka vypálil k bližší tyčce.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Český olympijský tým 🇨🇿 (@olympijskytym)

Národní tým oslabení přežil a krátce na to skóroval Dominik Kubalík. Vyrovnaný stav vydržel 20 sekund, pak se do vedení dostali Švédové. Marcus Petterson poslal puk do ohně před bránu a bránící Jakub Krejčík si ho v souboji s Johanssonem bruslí smolně srazil do sítě. Češi ale nespadly do deprese a svůj první gól na šampionátu vstřelil David Kämpf. Česko se gólově rozjelo a během 178 vteřiny skóroval nejprve Ondřej Kaše, následně Martin Nečas a potřetí ještě Dominik Kubalík. Švédský brankář Gustavsson zamířil po pátém gólu na střídačku. Euforie sálala vyprodanou O2 arénou, ale Seveřanům se podařilo snížit, přesněji Joel Eriksson Ek. 

Český tým přežil další oslabení, navíc v závěru oslabení skóroval Lukáš Sedlák  a zvýšil na 6:3. V 54. minutě navíc Sedlák zamířil do dalšího brejku a na střídajícího Erssona vytáhl i podruhé úplně stejnou kličku, Česko vedlo 7:3. V tu chvíli už bylo jisté, že národní tým udělá všechno proto, aby si v neděli večer zahrál o zlato. Sedlák se pak ještě radoval z hattricku, rozhodčí ale jeho trefu kvůli ofsajdu odvolali.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Český hokej (@ceskyhokej.cz)

Zatímco v letech 2004 i 2015 čeští hokejisté v Praze smutnili, letos už ne. Poprvé v samostatné historii si z Prahy odvezou cenný kov a celá republika bude doufat, že to bude ten nejcennější. Proti nim bude stát Švýcarsko, které porazilo Kanadu v samostatných nájezdech 3:2. Navíc byl překonán divácký rekord z mistroství z roku 2015. Jisté je, že v neděli od 20:20 bude O2 aréna opět nacpaná k prasknutí a bude hnát Česko za titulem.

Sport - další články

Doporučujeme