Firma chtěla pronajímat deštníky, lidé všechny rozkradli. Kde se stala chyba?

12. července 2017·Zprávy·Redakce

shutterstock

Jedna čínská firma, která chtěla po vzoru projektů na sdílení kol ve městech podobným způsobem půjčovat deštníky, s nápadem neuspěla. Všech téměř 300.000 deštníků, které za malý poplatek firma v čínských ulicích pronajímala, totiž bylo během prvních tří měsíců rozkradeno. Uvedl to deník The Daily Telegraph.

Start-up zvaný Sharing E Umbrella nabízel deštníky k pronajmutí ve velkých čínských městech jako Šanghaj, Nanking, Kanton (Kuang-čou) či Nan-čchang. Deštníky byly připevněny k zábradlí na frekventovaných místech, jako jsou autobusové zastávky či vlaková nádraží. Zámek se odemykal kódem, který firma zaslala na mobilní telefon zájemce. Záloha činila asi 65 Kč a půjčovné v přepočtu 1,50 Kč na půl hodiny.

Za neodevzdání deštníku nebyla očividně žádná pokuta, což mohlo přispět k tomu, že tak velký počet deštníků nebyl již nikdy odevzdán, napsal čínský tisk.

Podle majitele firmy Čao Šu-pchinga výdělky firmy plynuly především z reklam na deštnících, nikoli z poplatků od zákazníků, kteří si je půjčili. “Deštník není jen věc, pod kterou se lze schovat, ale také reklamní plocha,” prohlásil Čao.

I přesto, že firma za každý nevrácený deštník přišla v přepočtu zhruba o 200 Kč, nechce se Čao tohoto druhu podnikání vzdát. Do konce roku plánuje rozmístit dalších 30 milionů deštníků po celé zemi, píše deník The Daily Telegraph.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme