GALERIE: Tohle letadlo přivezlo hokejisty z Nagana, můžete přispět na jeho zachování!

23. února 2016·Zprávy·Redakce

Právě dnes je to přesně 18 let, kdy letoun Tu-154M přivezl české hokejisty z olympijského turnaje v Naganu. Letadlo bude vystaveno v Leteckém muzeu v Kunovicích, shání se ale peníze na jeho náročný převoz z Prahy.

Tupolev Tu-154 se stal součástí letecké základny v Praze-Kbelích na konci 90. let, kdy jej armádě předalo ministerstvo vnitra, které provozovalo takzvanou vládní letku. Ta přepravovala vládní činitele a zajistila také převoz zlatého hokejového týmu z Nagana. Dvě armádní letadla ukončila provoz s nástupem letounů Airbus A-319 CJ v roce 2008.

Letečtí nadšenci nechtěli dovolit jejich sešrotování a dva letouny, kterým přezdívají Naganský expres a Prezidentský dostavník, koupili. Už několik měsíců je postupně chystají na pozemní převoz. “Odstrojování letadel je časově nesmírně náročné, protože naší snahou je letadla neřezat. To by bylo rozdělané raz dva. My je rozšroubováváme šroubek po šroubku. Proto to všechno trvá,” uvedl šéf projektu Martin Hrabec.

Do Kunovic by poté měla jejich trupy přepravit více než 200 metrů dlouhá transportní kolona, trasa má vést z Prahy přes Pardubice a Svitavy. Přelet je nereálný, stroj byl totiž dlouho odstavený a jeho zprovoznění by bylo finančně nákladné. Na zaplacení dopravy trupu se složili členové Slováckého aeroklubu, chybí jim ale 400.000 korun. Peníze chtějí sehnat od veřejnosti prostřednictvím crowfundingu na stránce Startovač.cz. Podporu projektu, který na stránkách oficiálně startuje dnes večer, musí sehnat do měsíce.

FOTO: www.acr.army.cz 

Zprávy - další články

Doporučujeme