Grémium ČSSD trvá na Pochem jako kandidátovi na šéfa diplomacie

9. července 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Nejužší politické vedení ČSSD, grémium, se v pondělí shodlo na tom, že stále platí usnesení předsednictva strany, podle něhož je jediným kandidátem na ministra zahraničí europoslanec Miroslav Poche. Novinářům to po jednání grémia řekl předseda ČSSD, vicepremiér Jan Hamáček. Ještě během července chce svolat předsednictvo strany. Pocheho odmítá do čela ministerstva zahraničí jmenovat prezident Miloš Zeman. Vedením ministerstva je pověřen právě Hamáček, který je současně ministrem vnitra.

Kromě technických věcí jsme se zabývali aktuální politickou situací a výstupem z toho jednání je usnesení politického grémia, které konstatovalo, že stále platí usnesení předsednictva sociální demokracie, které hovoří o jediném kandidátovi na ministra zahraničí a tím kandidátem, jak je známo, je Miroslav Poche,” řekl Hamáček.

Připomněl svá dřívější slova o tom, že tuto situaci není schopna strana vyřešit v řádu dnů. “My tu situaci řešíme, budeme ji řešit jednáním, nicméně není možné očekávat, že se vyřeší do hlasování o důvěře vládě,” řekl Hamáček. O důvěře menšinové vládě Andreje Babiše (ANO) má Sněmovna jednat ve středu.

Pokud jde o svolání předsednictva strany v červenci, Hamáček řekl, že hledá vhodný termín i vzhledem k tomu, aby se podařilo zajistit co nejvyšší účast. Předsednictvo je širší orgán než třináctičlenné grémium, tvoří ho tři desítky členů. Podle původních plánů se mělo předsednictvo sejít až po prázdninách.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme