Hamáček vyzval Babiše ke zveřejnění komunikace s Hradem o Pochem

29. června 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Jan Hamáček, FOTO: Karolína Stránská, Frekvence 1

Předseda ČSSD Jan Hamáček vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO) ke zveřejnění komunikace úřadu vlády s prezidentskou kanceláří k navržení Miroslava Pocheho (ČSSD) na ministra zahraničí. Hamáček to dnes řekl České televizi (ČT). Babiš původně tvrdil, že prezidentu Miloši Zemanovi předložil jediný seznam adeptů na ministry, na kterém byl i Poche. Zeman ale Pocheho nejmenoval a řízením úřadu pověřil Hamáčka. Babiš dnes doplnil, že Zemanovi poslal kromě seznamu ministrů ještě dopis, v němž navrhl do čela diplomacie Hamáčka místo Pocheho.

Prezident kritizoval navržení europoslance Pocheho na ministra a snažil se ho přesvědčit, aby o post kvůli svým postojům k migraci neusiloval. Babiš pak v pondělí oznámil, že Hradu předložil seznam adeptů na ministry včetně Pocheho. Když ale Zeman Pocheho ve středu ministrem nejmenoval, média spekulovala, že dal Babiš Zemanovi následně další seznam ministrů bez Pocheho, což premiér i Hamáček popřeli. Prezident ve čtvrtek uvedl, že dostal od Babiše nejdřív předběžný seznam bez jakéhokoli kandidáta na ministra zahraničí a pak dopis se dvěma kandidáty – Pochem i Hamáčkem.

Já jsem vyzval pana premiéra, aby zveřejnil komunikaci mezi úřadem vlády a Pražským hradem. Očekávám, že tak učiní. Pak bude jasno,” řekl dnes ČT Hamáček. “Nejsou žádné dva seznamy, odešel tam jeden seznam. Na tom seznamu bylo jméno Miroslava Pocheho,” zopakoval.

Babiš dnes zopakoval, že předal Hradu seznam ministrů nové vlády s Pochem na postu šéfa diplomacie. Zároveň však novinářům řekl, že prezidentovi také poslal dopis, v němž stojí, že pokud se Zeman rozhodne Pocheho nejmenovat, Babiš navrhuje, aby řízením ministerstva zahraničí pověřil místopředsedu vlády Hamáčka.

Prezident okolnosti jmenování Hamáčka ve čtvrtečním rozhovoru pro televizi Barrandov popsal jinak než Babiš. “Byl předběžný seznam, kde nebyl uveden žádný ministr zahraničí, a druhý, v podstatě dopis pana premiéra Babiše, kde mně navrhoval dva ministry zahraničí, nejprve Miroslava Pocheho, a v případě, že když ho nepřijmu, tak navrhoval pana Jana Hamáčka,” řekl Zeman.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme