Hokejový obránce Buchtela podlehl ve 20 letech rakovině

24. července 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Hokejový obránce Ondřej Buchtela zemřel. Dvacetiletý talent prohrál krátký boj s rakovinou. Bývalý reprezentant, jenž prošel všemi mládežnickými výběry, měl zhoubný nádor na srdci, který později zasáhl i obě plíce. O úmrtí informovala jeho přítelkyně na sociálních sítích.

Zprávu o vzácném typu rakoviny se Buchtela dozvěděl od lékařů 14. května. Přestože se chtěl poprat s osudem, naděje na uzdravení byly mizivé. “Byl to nejhorší den v mém životě. Pořádnou léčbu nemám, nikdo neví, co s tím. Sdělili mi, že je to na mně, že se můžu sám rozhodnout, jak a jestli chci pokračovat,” přiznal později v rozhovoru pro iSport.cz.

Začátkem června Buchtela o vážné nemoci sám informoval veřejnost. Dočkal se ihned obrovské vlny podpory nejen z řad sportovců. Na transparentní účet nazvaný “Pomoc pro Ondru” přispěli například Jakub Voráček, David Krejčí, Tomáš Nosek, Petr Vampola a další. Prostřednictvím dražby se snažili pomoci také osobnosti jako Petr Čech, Dominik Hašek nebo Tomáš Plekanec. Částka na účtu vyšplhala přes 3,5 milionu korun.

“Život je občas nesmírně krutý,” uvedl v tiskové zprávě prezident hokejového svazu Tomáš Král. “Vážné onemocnění, které u Ondřeje propuklo, vyvolalo obrovskou vlnu hokejové solidarity a z ohlasů, které jsme obdrželi, vím, že všichni na něj budeme vzpomínat jen v nejlepším. Jménem Českého hokeje chci vyjádřit upřímnou soustrast jeho rodině, nejbližším i kamarádům,” dodal Král.

Rodák z Ústí nad Labem Buchtela působil od sezony 2013/14 v Chomutově. V dresu Pirátů také okusil extraligu, v níž odehrál 27 utkání a připsal si gól a nahrávku. Loni se přesunul do Liberce, místo dresu Bílých Tygrů ale hájil barvy jejich farmářského týmu. Za prvoligové Benátky nad Jizerou odehrál v poslední sezoně 57 utkání a nasbíral 25 bodů.

View this post on Instagram

Nejdříve se mi to psát nechtělo, zvlášť sem na IG ale po pár dnech přemýšlení jsem si řekl že by se to stejně zjistilo a pravda by vyjela na povrch. Důvodem proč teď netrénuji, nejsem aktivní na soc. sítích a nevycházím z domu a když už tak jen na vozíku je RAKOVINA…lékaři mi diagnostikovali zhoubný nádor na srdci. Poslední 2 týdny byly hodně zvláštní pro mě i pro celou rodinu. Jestli se dá život během 2 dnů přehodit vzhůru nohama a úplně od základu zpřeházet priority, tak Vám říkám že to jde. Ve 20 letech raka nečekáte ale když přijde nezbývá nic jiného než bojovat. Není čas litovat se, ptát se proč zrovna já a ne ten druhej, prostě a jednoduše BOJOVAT!!

A post shared by Ondřej Buchtela (@ondrej_buchtela) on

Zprávy - další články

Doporučujeme