Hoši, děkujem! Hokejisté zvítězili ve finále nad Švýcarskem a jsou mistři světa

27. května 2024·Sport·Redakce

Češi jsou mistři světa (Zdroj: Profimedia)

Mistroství světa v Praze a Ostravě má zlatou tečku. Čeští hokejisté v dramatickém finále porazili Švýcarsko 2:0 a díky zlaté trefě Davida Pastrňáka se stali mistry světa. A to na domácím šampionátu. Zlato získali po čtrnácti letech pod vedením Radima Rulíka.

Češi do životního zápasu vlétli aktivně. Byli pohyblivější, snažili se Švýcary utlumit a zaskočit. Přeci jen soupeř měl na odpočinek méně času, protože večerní utkání proti Kanadě se protáhlo až na nájezdy. Velkou šanci měl v 10. minutě Palát, o chvilku později zase na druhé straně Hischier. Oba pokusy ale vyšly na prázdno. Vtipný moment přišel, když Beránek omylem zapadl na švýcarskou střídačku. První třetina ale gól nepřinesla. 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Český hokej (@ceskyhokej.cz)

Ta druhá také ne, i když přišlo více přesilovek – na české i švýcarské straně. Šance byly na obou stranách, na té české více, ale nejlepší gólmani na MS – DostálGenoni – byli perfektní. Ani po 40 minutách gól nepadl. Drama gradovalo, Češi do toho šlapali a gól si bezesporu zasloužili. A to se také stalo. Český tým vyhrál buly, puk se dostal ke Kundrátkovi, který nabil Pastrňákovi a jeden z nejlepších současných hokejistů se na MS konečně dočkal. Hala explodovala, Pastrňák na kolenou svištěl k nadšené střídačce. Nula ve statistikách zmizela v pravý čas.

Zbývalo ale ještě dlouhých deset minut. Švýcaři se do toho opřeli, ale Češi bojovali a ukazovali, co po nich kouč Radim Rulík chtěl. Čas ubýval, soupeř hrál power play, a pak přišla trefa do prázdné branky od Kämpfa jen pár minut před koncem. V tu chvíli už bylo jasné, že Češi se stali po třinácté (posedmé v samostatné éře Česka) mistry světa. 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený ČT sport (@sport_ct)

Pak začala zlatá radost nejen v hale, ale po celé republice. Fanoušci dotáhli Čechy ke zlatu a k diváckému rekordu. Na celé MS dorazilo 797 727 tisíc diváků. Brankář Lukáš Dostála a útočník Roman Červenka se navíc dostali do All Star Týmu. Je to neskutečný pocit. Byl to těžký zápas, protože víš, že jsi blízko. Tlak je obrovský, nechceš přijít o tu šancí a třeba já jsem věděl, že pro mě už se opakovat nebude. Tlak byl velký, ale zvládli jsme to,“ uvedl kapitán českého zlatého týmu.

Sport - další články

Doporučujeme