Jakub Szántó: V pásmu Gazy není možné v dlouhodobém horizontu dosáhnout klidu

22. května 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Luděk Staněk

Jakub Szántó (Foto: ČTK)

Konflikt v pásmu Gazy mezi Palestinou a Izraelem stále pokračuje. Jak aktuální situaci hodnotí zahraniční reportér na Blízkém východě a autor knihy Za oponou války Jakub Szántó? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Podle Jakuba Szántá je to bohužel od roku 2007 několikáté dějství velmi komplikovaného vztahu v Gaze. “Od té doby došlo ke třem válkám a teď k té poslední, které se zatím válka neříká, ale je to evidentně velký krvavý střet,” popisuje. Opakuje se tak neustále stejný scénář. “Zatím to nemá ten komponent té pozemní invaze, která proběhla v té první a třetí válce. Nicméně je to znova opakování toho stále ještě nevyřešeného otevřeného nepřátelství,” doplnil reportér.

Střety v samotné Izraeli s tím poněkud nesouvisí. “Střety mezi  židovskými a arabskými radikály jsou nesouvisejícími konflikty. Je to vzedmutí nebezpečného trendu, který jsme zatím v izraelské společnosti vlastně v posledních dekádách nepozorovali,” uvádí Szántó. Hlavní je podle něj pořád nepřátelství mezi Hamásem, potažmo Islámským džihádem a izraelskou armádou.

Je v této oblasti naděje ve formě světla na konci tunelu?

Podle reportéra ani jedna ze stran nemá žádnou dlouhodobou politickou, vojenskou strategii a převládá krátkodobé taktické přemýšlení. “Hamás stejně jako Izrael přemýšlejí o tom, jak z toho ven. Cíle Hamásu jsou dlouhodobé a chce ukončit obléhání Gazy ze strany Izraele, potažmo Egypta,” dodává. Hamás by chtěl dosáhnout de facto jakési nezávislosti v rámci vnitropalestinských vztahů. Palestina je totiž dlouhodobě rozdělena na západní břeh, který je mezinárodně uznávaný, a na Gazu. “Problém je ovšem, že Hamás je organizací, která má velmi agresivní, islamistickou politiku a to se koneckonců projevuje v těchto dnech a je otázkou jestli je ochoten se smířit s existencí Izraele,” řekl Szántó.

“Na straně druhé je Izrael, který se snaží o jediné. To je během těchto konfliktů zničit co nejvíce raketového arsenálu, který je právě velmi citelným ohrožením vnitřní bezpečnosti Izraele,” popisuje dál. Také doplnil, že de facto není možné v dlouhodobém horizontu dosáhnout v oblasti klidu ani při použití pozemních komponentů, jako v případě invaze tanky a vojáky v samotné Gaze.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme