Jan Doležal: Brusel extrémně chrání životní prostředí, ale tím hodil zemědělce přes palubu

26. ledna 2024·Zprávy·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Jan Doležal (Foto: Frekvence 1)

Prezident Agrární komory Jan Doležal byl hostem Romany Navarové v Press klubu Frekvence 1. V rozhovoru dává jasný signál, že hrozí velké protesty zemědělců i u nás v republice. Dokážu si představit, že se budeme velmi vážně bavit o tom, že uděláme něco velkého, říká náš host. Řeč také přišla na ceny potravin.

Agrární komora má na vládu dlouhodobé požadavky. Podle slov Jana Doležala se snaží upozorňovat na nelehkou situaci zemědělců. Ocitáme se ve velkých problémech, především kvůli vysokým nákladům na produkci. Dále jsou kladeny stále větší požadavky na zemědělce a alespoň v tom by nám mohla vláda ulevit. Upozorňujeme na věci, které byly nastaveny někdy v roce 2020 až 2021, tedy v době, která byla jiná než doba současná. Nyní máme příležitost některé věci změnit. Od pana ministra potřebujeme ‘jasný signál’, že se našimi požadavky bude zabývat nejen on, ale celá pětikoalice,” vysvětluje v úvodu prezident Agrární komory.

K protestům by mohlo dojít už v únoru

Pokud by “jasný signál” od pana ministra nepřišel, bude třeba něco podniknout. “Pro některé zemědělské podniky může být už pozdě, aby v letošním roce čekaly na to, až se vláda poradí, rozhoupe a něco se stane. Před protesty je třeba jasně definovat požadavky a vysvětlit záměr veřejnosti. Potřebujeme, abychom nebyli bruselštější než Brusel, ten je totiž extrémně ochranitelský, co se týče životního prostředí. Bohužel ale tím zcela hodil zemědělce přes palubu, co se týká jejich podpory. Není možné v Evropě zachraňovat planetu a zároveň pokrytecky dovážet ze zemí, které se vůbec nezabývají ochranou životního prostředí. My produkujeme s evropskými požadavky a parametry, které jsou extrémně přísné vůči zemědělcům. Musíme se ale cenami vyrovnat zemím jako je USA, Rusko, atd., kde je nikdo neomezuje a náklady jsou ve zcela jiných hodnotách,” říká pan Doležal.

Podle slov našeho hosta je nálada mezi členskou základnou velmi napjatá a můžeme jasně vidět, co se děje v ostatních členských zemí, a i zemědělci u nás se s touto situací ztotožňují. Dokážu si představit, že se budeme velmi vážně bavit o tom, že uděláme něco velkého. V úvahu přichází příští měsíc. Polsko, Maďarsko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko, Litva Estonsko, Lotyšsko a my se potýkáme se stejnými problémy. Máme nižší dotační podpory než kolegové na západ od nás a zároveň na nás více dopadá bezcelní provoz komodit z Ukrajiny,” nechává se slyšet prezident.

Obchody stále ještě mohou dost zlevňovat

Podle informací Českého statistického úřadu vláda dodržela, co slíbila, tedy snížení cen potravin při přesunu DPH do nižší sazby. Nejvíce klesla cena másla z 218 Kč/kg na 208 Kč/kg. Za deset vajec jsme v prosinci platili téměř 49 Kč, nyní je cena kolem 46 Kč. Litr mléka stál v prosinci cca 25 Kč, dnes je o 1 Kč levnější. Náš host však říká, že jako spotřebitel nevnímá výrazné zlevnění. “A jako zástupce zemědělců, který ví, za jaké ceny do obchodů zboží dávají, nemůžu hovořit o tom, že by obchody výrazně krátily obchodní přirážky. Stále je prostor pracovat dál s obchodní přirážkou a zlevňovat. Ceny, za které obchodníci prodávají a ceny, které dostávají zemědělci, to jasně dokazují,” konstatuje Jan Doležal.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza si myslí, že cestou k levnějším potravinám je větší konkurence mezi dodavateli potravin. Prezident Agrární komory však říká, že bychom spíš potřebovali větší konkurenci na straně maloobchodů. “V obchodech v Česku běžně vidím cibuli z Nového Zélandu, ovoce z Chile, a to i v době, kdy jsem tu v plné sezoně. U nás se kácí ovocné sady, končí se tu s meruňkami, třešněmi, višněmi atd. a nahrazují se zde komoditami z druhého konce světa. Zároveň ty samé obchody hlásí, jak tady chrání životní prostředí a bojují za snižování uhlíkové stopy. To opravdu nechápu,” uzavírá rozhovor host Press klubu Frekvence 1 Jan Doležal.

Celý rozhovor si poslechněte ZDE.

Zprávy - další články

Doporučujeme