Jan Přáda: Když nebude personál přetížený, bude se chovat mile k pacientům a nebude chybovat

17. října 2023·Zprávy·Barbora Turková·Romana Navarová

Jan Přáda (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu u Romany Navarové byl Jan Přáda, předseda sekce mladých lékařů České lékařské komory. Jasným tématem byly samozřejmě přesčasy, které jsou v tuzemském zdravotnictví bohužel normální, což se nelíbí lékařům ani pacientům.

Přesčasy se v českém zdravotnictví už řeší nějakou dobu. Vláda chce doktorům povolit větší počet přesčasových hodin, což se nelíbí lékařům ani pacientům. I proto se tisíce lékařů rozhodli podepsat petici, za kterou stojí právě Jan Přáda. „Už to není petice, ale podaná výpověď za přesčasové hodiny, takže už to má svůj název. Vypovídáme něco, co je dobrovolné nebo dokonce nelegální. Dvouměsíční výpovědní lhůtu jsme si dali my, abychom mohli vyjednávat a byla zajištěna péče o pacienty, byť od prosince v omezeném režimu. Vypovídáme něco, co je za hranicí zákona,” vysvětluje Přáda s tím, že pevně doufá, že s vládou najdou společnou řeč a domluví se na podmínkách, za které by měli lékaři pracovat. „Bavíme se i o zákonech, které jsou z našeho pohledu velmi nešťastné pro zdravotnický personál. Komunikace s ministrem zdravotnictví se za poslední týdny zlepšila.

Kolapsu zdravotnictví by podle Přády dojít nemělo. Kdyby nedošlo k nápravě a lékaři by nedělali přesčasovou práci, tak by to znamenalo významné omezení minimálně operativě a vyšetření, protože všichni by museli být přesunuti do té akutní péče, aby se jim nic nestalo.” Chystaná novela má vrátit přesčasy do nemocnice na maximálně 416 hodin za rok. „Situace je alarmující posledních několik let, ale nyní je alarmující systém řešení, který je tu navrhován. Ten je pro nás naprosto neakceptovatelný.  Věříme, že to, co pan ministr slíbil, chce splnit, ale zatím jsme neviděli nic kromě toho jeho příslibu, který jsme slyšeli z televize. Za nás to není dostačující i z toho důvodu, že přesčasová práce je jedním z těch problémů, které české zdravotnictví potřebuje, aby se řešilo,” říká předseda mladých lékařů.

Čeští lékaři raději odejdou do zahraničí

Jednou z věcí, kterých se Přáda obává je to, že mladí lékaři nebudou chtít nastoupit do tuzemských nemocnic a půjdou za prací do zahraničí. „Situace se netýká jen mladých lékařů, ale i těch zkušenějších. Nejen v zahraničí jsou podmínky lepší, kde se naučili pracovat s normální pracovní dobou, ale i v soukromém sektoru. A někteří jsou tak znechucení, že přemýšlí, že odejdou z medicíny a budou se živit něčím jiným.” Změna nebude ze dne na den, ale i to je důvod, proč by se situace měla řešit nyní. „V první řadě se musíme zamyslet nad tím, proč máme tolik přesčasů a proč to západní vyspělé státy nemají a naučit se s tím pracovat. Když nebude personál přetížený, bude se chovat mile k pacientům a nebude chybovat.Důvod, proč to tady je, je ten, že spousta lékařů dělá v práci věci, které nesouvisí s prací lékaře. Deset minut stráví na vizitě s pacientem a další dvě hodiny řeší administrativu, mělo by to být naopak,” vysvětluje Přáda jeden z důvodů. Podle něj není důvod ten, že by bylo málo lékařů, ale spousta absolventů přemýšlí nad tím, zda začne v nemocnici pracovat vzhledem k finanční situaci. Na univerzitách je navíc hodně zahraničních studentů, kteří se pak vrací do svých zemí.

Dalším tématem je i fakt, že v lékařství je spousta žen. Ty pokud chtějí skloubit mateřství a práci, musí řešit spoustu věcí. „Jsem v pracovní skupině, která tohle řeší. Budoucnost medicíny záleží na ženách a ve chvíli, kdy my nebudeme schopni vytvořit podmínky na skloubení medicíny a mateřství a budeme vrážet klín mezi rozhodnutí mít rodinu a dělat medicínu, tak to je souboj předem prohraný,” říká Přáda, který k tomu má velmi blízko, jelikož má obor gynekologie a porodnictví.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme