Jan Souček: Zatížení rodinného rozpočtu o 20 korun je v této době naprosto zanedbatelné

7. září 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Jan Souček (Zdroj: Profimedia)

Nově zvolený generální ředitel České televize Jan Souček byl hostem Romany Navarové v Press klubu Frekvence 1. Jak hodlá naložit s 1,4 miliardy korun, které ČT získá, pokud se schválí zvýšení poplatků? O kolik by si zvýšení představoval on? K jakým personálním změnám v ČT ještě dojde?

Televizní poplatek se zvýší o 25 korun na 160 korun měsíčně, rozhlasový by měl vzrůst o 10 korun na 55 korun měsíčně. Tuto informaci uvedl ministr kultury Martin Baxa. Velice příhodně byl středečním hostem Press klubu Frekvence 1 nově zvolený generální ředitel České televize Jan Souček. S jeho nástupem tedy došlo po 15 letech na zvýšení poplatků. Je tedy rád, že jeho mandát začíná ve chvíli, kdy se blýská na lepší časy s financováním ČT. Načasování však považuje spíše za shodu okolností. Pan generální ředitel by si optimálně představoval 200 korun měsíčně, což vypočítal z předpokladu, že by se výše poplatku navyšovala postupně a pravidelně vzhledem k inflaci. Co se týče obav, že z pohledu obyčejných lidí není na zvyšování poplatků vhodná doba, pan Souček říká, že se o zvyšování mluvilo už před covidem. “Když si uvědomíte, co se odehrálo od roku 2021, tak zatížení rodinného rozpočtu o 20 korun je naprosto zanedbatelná záležitost. Na druhé straně pro ekonomiku fungování instituce jako je ČT je to klíčová věc. Pokud by nedošlo k reformě financování, všichni by do dvou let rozpoznali okleštění toho, co by byla ČT schopna vyrábět. V porovnání s rokem 2008 spadlo 135 korun v reálné hodnotě ke 40 korunám,” vysvětluje Jan souček nezbytnost reformy financování ČT.

ČT musí investovat do revitalizace a modernizace

V médiích se již objevily politické reakce a některé z nich mají s rozšířením poplatků na počítače a telefony problém. Generální ředitel ale věří, že všichni poslanci nakonec novelu podpoří. Pokud vše projde, vzroste ČT výnos o zhruba 1,4 miliardy korun, což se zdá být pěkná částka. “Už dopředu jsem upozorňoval, že je jen iluze, že by vše, o co se výnos ČT navýší, půjde do výroby pořadů. Není to tak. ČT je dlouhodobě podfinancovaná. Potřebujeme revitalizovat budovy, potřebujeme investovat do nových technologií, do vývoje nových digitálních aplikací… až poté budeme s kolegy probírat, jak rozkrájet nové příjmy mezi jednotlivé kapitoly,” říká generální ředitel.

Byla by možnost, že by si ČT vydělávala i jinak než skrze poplatky, například komerčním pronájmu některých částí budov ČT, které jsou v dnešní době home officů nevyužité. Pan Souček by považoval za rozumné, kdyby se financování revitalizace budov zvážilo s otázkou, zda je potřeba takový rozsah budov. “Já bych se rád s provozním a finančním ředitelem zamyslel nad tím, jaké činnosti jsme schopni provozovat mimo Prahu, říká Souček.

K personálním změnám bude ještě docházet

S nástupem nového generálního ředitele spoustu lidí odchází, spoustu jich přichází. “Personální stav managmentu je už finální a s nimi nyní debatuje o tom, jak by si oni představovali změnit strukturu svých jednotlivých divizí a hledáme společnou představu o tom, jací lidé by měli tyto pozice vykonávat. K nějakým změnám bude ještě nepochybně docházet,” říká ředitel a dodává, že je pro něj zcela přirozené, že zaměstnává na vedoucích pozicích jak ženy, tak muže.

Poslechněte si celý rozhovor zde

Zprávy - další články

Doporučujeme