Jan Tuček: Průzkumy mohou být neseriózní, lidé by si na to měli dát pozor

7. března 2021·Zprávy·Redakce

Ředitel agentury STEM/MARK Jan Tuček. (Foto: Frekvence 1)

Důvěra ve vládu podle některých průzkumů klesá. Výrazně do ní zasáhlo dění kolem koronaviru. Do jaké míry mohou lidé věřit výzkumným metodám veřejného mínění? O tom si s ředitelem agentury STEM/MARK Janem Tučkem v Pressklubu povídala moderátorka Romana Navarová.  

Společnost STEM/MARK se dlouhá léta zaměřuje na marketingové výzkumy, v jejím čele od roku 2003 působí Jan Tuček.  Na začátku pandemie v březnu loňského roku provedli průzkum důvěry lidí v českou vládu, který ukázal, že jí věří 65% obyvatelstva. “Tehdy byla důvěra větší než v Maďarsku a Polsku, pak se držela kolem 60%, v polovině září došlo k prudkému poklesu na 40%, od té doby stále klesá, v současnosti se pohybuje kolem hranice 30%,” uvedl.

Některé průzkumy jsou nekvalitní

Mnoho lidí v České republice výsledky průzkumů často odmítá, nedůvěřuje jim. “V předvolebních výzkumech a ve výzkumech politických preferencí se stává, že nevyjdou přesně jako volby.  Podle něj je jejich přesnost problematická z několika důvodů. “Voliči se někdy rozhodují až v posledním okamžiku. Dále i proto, že ne všechny výzkumy, které se zabývají společenskými a politickými otázkami jsou prováděny seriózními agenturami. Je potřeba se vždycky ptát, kdo to dělá, pro koho to dělá, kdo to platí,” doplnil ředitel agentury STEM/MARK.

Papalášství ovlivňuje chování lidí

Výzkumy rovněž ukázaly, že papalášství přináší daleko větší komplikace než chování jednotlivých občanů. “Na začátku tvrdého lockdownu  nám ve výzkumech vycházelo, že lidé opatření velice podporují. Co mě překvapilo, že na jaře 8 % lidí souhlasilo s tím, abychom zavřeli hranice natrvalo. Postupem času ale vidíme, že ochota v dodržování vládních nařízení klesá.” popsal Jan Tuček.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme