Jaroslav Bašta: Já schvaluji pouze humanitární pomoc Ukrajině. Jsem zastáncem mírových jednání

12. ledna 2023·Zprávy·Redakce

Jaroslav Bašta (Foto: Frekvence 1)

Hostem Romany Navarové v Press klubu Frekvence 1 byl prezidentský kandidát za SPD Jaroslav Bašta. Probírali spolu opět jeho rozhodnutí případného odvolání vlády, názor na výsledek soudu v kauze Čapí hnízdo, pravděpodobnost, že strategicky odstoupí ještě další kandidát nebo jeho postoj ohledně pomoci Ukrajině.

Vládní koalice se chystá látat díry ve státním rozpočtu i skrze úpravu daně z přidané hodnoty (DPH). Například služby kadeřnic by mohly zamířit do základní 21% sazby. Ve finále by se to mělo dotknout i například léků, knih a točeného piva.Tento návrh bych já jako prezident určitě nepodepsal. Tohle je přenášení dluhů a ekonomických problémů právě na vrstvy obyvatelstva, kde jsou na tom finančně nejhůř,” má jasno Bašta. Ten vzbudil nedávno pozornost, když řekl, že by vládu odvolal. Od té doby se spustila lavina všech možných právních názorů. “Stále si na tom trvám! Tuto pravomoc prezident má. Vždy se odvolávám na precedent, který byl před deseti lety, kdy byla velmi podobná situace, jako je dnes. Vláda Petra Nečase, když došlo k politické krizi, prezident Miloš Zeman premiérovi pohrozil, že ho podle článku 62 Ústavy České republiky odvolá. Petr Nečas pak rezignoval sám. Toto je scénář, který by se klidně mohl zopakovat,” stojí si za svém kandidát za SPD. Mnozí však tvrdí, že ČR je parlamentní demokracií a klíčovou roli má Poslanecká sněmovna“To bylo před těmi deseti lety taky. Tehdy došlo k tomu, že prezident jmenoval úřednickou vládu, která vládla až do předčasných voleb. Nikdo nedal stížnost k Ústavnímu soudu. Jediný, kdo může Ústavu tímto způsobem vysvětlit a vykládat je právě Ústavní soud, nikoliv jednotliví ústavní právníci. jejich názory se na tuto otázku liší,” snaží se vysvětlit svůj postoj Jaroslav Bašta a dodává, že příprava k tomuto kroku by bylo to první, co by udělal.

O vyjádření k rozhodnutí soudu v kauze Čapí hnízdo, požádala Romana Navarová i pana Baštu, stejně jako jiné kandidáty. Je dobře, že rozhodl nezávislý soud. Jediné, co mi na celé aféře vadí, je načasování. Táhne se již sedmý nebo osmý rok a rozsudek přišel v týdnu, kdy probíhá první kolo prezidentských voleb. Pana Babiše to znevýhodňovalo v minulých měsících a nyní mu to dalo velmi dobrý start do závěru,” konstatuje pan Bašta.

Očekávám odstoupení dalšího kandidáta

Náš host se domnívá, že lze očekávat odstoupení ještě dalšího kandidáta vedle pana Středuly. Prý se tak má naplnit scénář, který se stal na Slovensku. Na otázku, zda má přehled, kolik ho do teď stála kampaň, a kolik peněz má na svém transparentním účtu, odpověděl: “Právě dnes jsem se na to koukal. Kampaň stála 13 milionů 800 tisíc a zbývá mi tam částka, která by se doplnila do 14 milionů.” 

Vždy nastane čas pro černou část kampaně, kdy vyplují na povrch nejrůznější obvinění na kandidáty. I na mě si někdo může něco vymyslet, případně může zkreslit věci. Nicméně za posledních minimálně 10 let, kdy jsem psal knížky a komentáře, těžko,” říká Bašta.

K událostem ohledně konfliktu na Ukrajině má tento kandidát velmi blízko, protože byl velvyslancem jak na Ukrajině, tak v Rusku. “Já schvaluji pouze humanitární pomoc Ukrajině. Jinak jsem zastáncem mírových jednání. Dodávky zbraní nejsou ten nejlepší nástroj k sjednání podmínek míru,” vysvětluje Jaroslav Bašta.

Zprávy - další články

Doporučujeme