Jiří Fröhlich: U zámečnické pohotovosti trvejte na ceně předem, jinak zaplatíte i 21 tisíc za zabouchnuté klíče

7. června 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Jiří Fröhlich (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Romany Navarové v úterním Press klubu byl Jiří Fröhlich, mluvčí České obchodní inspekce. Ta s blížícím se létem začíná opět zpřísňovat kontroly ohledně prodeje alkoholu a tabáku nezletilým. Výsledky ukazují, že obchodníci stále velmi chybují. Dále se mluvilo o tom, jak nepřeplatit služby zámečnické pohotovosti, a jak vybrat dobrou dovolenou.

Mladiství a děti dokážou být velice vynalézaví, pokud jde o to, jak si koupit alkohol nebo tabák, i když jim ještě nebylo 18 let a obchodníci jsou nepoučitelní. Stále prodávají alkohol i cigarety bez kontroly dokladu totožnosti. Výsledky kontrol ČOI ukazují, že obchodníci chybují. “Na východě Čech naši inspektoři kontrolovali před pár dny. Naši figuranti měli vždy 15 nebo 16 let a kupovali si jak alkohol, tak cigarety. V polovině případů získali nezletilí figuranti obojí, v jednotkách případů jim bylo prodáno jen jedno z toho. Obchodníci stále neověřují věk. Nedávno měla výročí novela protikuřáckého zákona, která zakazuje kouřit v hospodách a zároveň dala ČOI možnost prověřovat vše za pomocí figurantů. Od roku snad 2017 se kontroly zlepšili o jednotky procent, takže nijak zásadně. Stále jsou výsledky špatné. I přesto, že naši figuranti nevypadají na 18 let, ani to prodávajícímu netvrdili, obchodník má povinnost zkontrolovat doklad totožnosti,popisuje Jiří Fröhlich zneklidňující skutečnost.

Hrozí až milionové pokuty

Zároveň dodává, jaký postih pak obchodníkům, kteří pochybili, hrozí. Zákon umožňuje udělit pokutu až do výše jednoho milionu korun. ČOI po prvotním zjištění nesáhne po nejvyšší možné částce. Záleží na tom, co přesně prodají, zda i alkohol, i cigarety, zda prodají tvrdý alkohol. Pak se jedná o přibližně 20tisícové pokuty. To však pouze v případě, že se to stane jednou. Bohužel se to stává opakovaně. Já sám jsem byl v jednom obchodním řetězci na kontrole a prodavačce se sice objeví upozornění “Pozor, alkohol”, ale ona ho odklikla a ani nezvedla oči, aby se na kupujícího podívala. Zajímala jí jen fronta, kterou potřebovala odbavit. Předpokládalo by se, že se takové věci dějí spíše ve večerkách než v řetězcích, ale právě malí obchodníci si dávají větší pozor. Pro ně může být pokuta mnohem horší než pro obchodní řetězec,” říká mluvčí ČOI.

Trvejte na ceně předem, jinak se nedoplatíte

Kromě prodávání alkoholu a tabáku nezletilým se řešil další problém, se kterým může ČOI poradit, a sice nový trik ohledně zámečnické pohotovosti. Konkrétně se řešil případ, kdy byla vystavena faktura za odemčení bytu v případě zabouchnutých klíčů na 21 tisíc korun. “Tohle je trik, jak si vydělat snadno peníze. Pokud si zabouchnete dveře, i když je to těžké, snažte si zachovat chladnou hlavu. Vyhledávač vám nabídne několik firem, speciálně ve velkých městech, které jsou označeny jako zámečnická pohotovost. Tato faktura je v pořádku a skutečně je vystavena za otevření zabouchnutých dveří. Pokud do této firmy zavoláte, pravděpodobně vám řekne, že cenu nemůže určit předem. V takovém případě zavolejte další firmu a další a další, doku vám nesdělí přijatelnou cenu. Náhodou se mi tato situace stala nedávno a třetí zavolaná firma mi dveře otevřela v neděli večer za 2 tisíce korun. Pozor tedy na to. Nenechte si vnutit službu, za kterou neznáte cenu. Trvejte na odhadu ceny předem, jinak se nedoplatíte,” varuje Jiří Frölich.

Jak vybrat dobrou dovolenou?

Blíží se dovolené, je dobré vědět, jak si vybrat dobrou cestovní agenturu a nenapálit se. “Když vyhledáváte na portálech mezi spousty destinacemi, kam vyrazíte na dovolenou, vyhledáváte především mezi cestovními agenturami, které ale zájezd neuspořádají, to dělají cestovní kanceláře. Před podepsáním smlouvy už byste měli vědět, s jakou cestovní kanceláří máte jet. Na stránkách ministerstva pro místní rozvoj musí být uvedeno, že je pojištěna proti úpadku. Tím se dozvíte, zda jde o seriózní cestovní kancelář. Pak se podívejte na destinaci, kam máte namířeno, podívejte se na konkrétní hotel a na jejich recenze od hostů a jako poslední krok doporučujeme kouknout na nezávislý portál, zda na tuto cestovní kancelář nejsou už nějaké stížnosti. Tak se dá vybrat dobrá dovolená,” radí host Press klubu Frekvence 1 Jiří Frölich.

Celý rozhovor si poslechněte zde

Zprávy - další články

Doporučujeme