Kryštof Kozák: Bylo by teď velmi nezodpovědné tvrdit, že se prezidentem stane Biden nebo Trump. Stát se může cokoliv

21. dubna 2024·Zprávy·Barbora Turková·Čestmír Strakatý

Kryštof Kozák. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl amerikanista Kryštof Kozák. Čestmír Strakatý s ním probral návštěvu premiéra Petra Fialy v USA a jeho setkání s americkým prezidentem Joe Bidenem. Na podzim čekají USA prezidentské volby. Jaká je nálada v americké společnosti a má větší šanci Donald Trump, nebo svou pozici obhájí Joe Biden?

Premiér Petr Fiala absolvoval návštěvu USA, kde se mimo jiné potkal i s prezidentem Joe Bidenem. Atmosféra v zemi je podle amerikanisty velmi napjatá. „Spojené státy jsou v permanentní volební kampani a Joe Biden a jeho administrativa moc dobře ví, že to budou mít na podzim proti Donaldu Trumpovi velmi těžké. Atmosféra je ve Washingtonu už teď velmi napjatá a očekává se, že se bude zhoršovat. Do toho přichází i velmi složitá politická situace – válka na Ukrajině se nevyvíjí příliš dobře a iránský útok zastínil návštěvu Fialy, o které v amerických médiích není ani zmínka,” shrnuje Kozák situaci. Schůzka českého premiéra s americkým prezidentem se vyjednávala opravdu dlouho a jejich setkání může být určitým vyvrcholením snah české diplomacie udělat všechno to, co si Američané přejí.

V otázce vztahu k Izraeli a jeho podpory je Česká republika relativně osamocená od ostatních zemí v Evropě a drží spolu s USA. „V druhé důležité otázce, kterou je podpora Ukrajiny, ukázala Česká republika, že podporu nemá na mysli jen rétorickou. Posíláme Ukrajině spoustu materiální pomoci a Američané jsou si toho vědomi.” Část kongresmenů ale stále váhá v tom, zda Ukrajině pomoct. A právě tato americká pomoc je podle prezidenta Zelenskyho pro jeho zemi životně důležitá. „Americký kongres je trochu složitá instituce a jsou tam velmi silné lobistické a politické tlaky. Žádost o pomoc přichází trochu nešťastně v době předvolební kampaně a argument některých republikánů je, že je lepší uzavřít mír a peníze, které by skončily na Ukrajině, raději použít na ochranu domácí jižní hranice,” vysvětluje Kozák.

Prohra na Ukrajině by byla velká ostuda Joe Bidena

Do prezidentské kampaně se opět zapojuje Donald Trump. „Podle všech průzkumů a modelů se v listopadu očekává velmi těsný souboj. Kampaň ještě nevrcholí, to přijde mezi zářím a listopadem, teď je relativní klid. Nicméně všechna rozhodnutí Bidena jsou sledována a Trump se vyjadřuje k různým politickým tématům. Bylo by ale velmi nezodpovědné teď tvrdit, že je úplně jasné, že vyhraje Donald Trump, nebo že Joe Biden obhájí svojí pozici. Jediné, co víme je, že to bude těsné a je velmi možné, že se v září nebo říjnu stane nějaká krize – může dojít k teroristickému útoku, někde může vybuchnout bomba a mnohem dříve může dojít k eskalaci konfliktu na Blízkém východě. V situaci, kdy je americká společnost rozdělena, může přijít nějaká důležitá událost, která Bidenovi buď pomůže, nebo se v očích americké veřejnosti znemožní. Prohra na Ukrajině by byla velká ostuda osobně pro Joe Bidena, který se Ukrajincům zaručil, že udělá všechno proto, aby neprohráli. Stejně tak eskalace konfliktu na Blízkém východě je velká prohra administrativy Bidena, která se od začátku snažila, aby konflikt nepřerostl v ještě větší,” popisuje současnou situace Kozák.

Donald Trump už v minulých volbách odmítl přiznat porážku a nyní je nálada v americké společnost ještě intenzivnější, než byla. „Když Donald Trump neuzná porážku a bude se bránit u soudu, může to vyvolat masové demonstrace. Armáda a policie ale bude pod kontrolou Bidena a demokratů. Zajímavý moment je, že spousta trumpovských republikánů začala být skeptická vůči federální policii a armádě, nicméně republikáni jsou spíše strana práva a pořádku a je to pro ně velmi důležité. Pokud Trump neuzná porážku, dostane se do pozice někoho, kdo neuznává pravidla. Je ale jasné, že situace je napjatá a nebezpečná,” uzavírá amerikanista Kryštof Kozák.

Celý rozhovor najdete zde 

Zprávy - další články

Doporučujeme