Libor Tmej: Dnes se houby nechodí sbírat, ale hledat. Veškerý biotop se ochuzuje, proto hub roste méně

19. června 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Mykolog Libor Tmej (Foto: Profimedia)

Houbová sezóna, která obvykle trvá od června do přelomu října a listopadu, je teprve na začátku. Na některých místech ale už něco málo najdeme. Kde se houbám aktuálně nejvíce daří? Jaké houby sbírat a jak postupovat při otravě? To nám v rozhovoru prozradil mykolog Libor Tmej a přidal i tip na přípravu smržů.

Pokud chceme momentálně vyrazit na houby, tak musíme jít spíše do listnatých lesů. “Aktuálně rostou spíše v listnatých lesích, v nižších polohách, pahorkatinách a určitě bych doporučil soustředit se na okraje lesů a hráze rybníků, popisuje mykolog. “Například v Praze bych doporučil Kinského sady nebo Chuchelský háj. To jsou nádherné lokality,” dodal.

Podle Tmeje je dobré se při sběru soustředit na okraje lesů. “Z bílých hřibů teď například roste hřib dubový, to je taková dominantní houba. Z modrajících je to třeba hřib kovář, koloděj. Také nám rostou různí kozáciklouzky,” uvedl a dodal, že začátek sezóny není vůbec špatný. Přesto už lidé nechodí houby do lesa sbírat, ale spíše hledat. “Veškerá biota se ochuzuje a to se projevuje i u hub. Lesy jsou ve stresu, odumírají celé porosty a houby na to reagují relativně nejrychleji a roste jich méně,” doplnil Tmej.

Také je důležité se dívat pod sukýnky. “Tam jsou nejdůležitější znaky,” říká mykolog. Přesto se nemůže člověk řídit jen podle lupenů. “To takhle nerozeznáte, protože u těch kloboukatých hub máme houby s rourkami, pak je řada lupenatých hub, a pak jsou houby lošákovité, které mají ze spodu klobouku ostny,” popisuje. Proto by lidé vždy měli sbírat jen takové druhy, u kterých si jsou stoprocentně jistí.

Někdy se ale stává, že se lidé zmýlí a udělají si smaženici z jedovatého kousku. Největší počet otrav způsobuje žampion zápašný. Je to normální bílý žampion, který na omak, na řezu intenzivně chromově žloutne a má nepříjemný karbolový, inkoustový pach,” uvádí Tmej. Pokud tedy dojde k otravě, tak bychom měli okamžitě volat lékařskou pomoc. “I když jde jen o podezření, okamžitě volat. Vhodné je mít kus té houby pro determinaci. Je to pak mnohem jednodušší,” dodal.

Jak jednoduše a rychle připravit smrže?

Smrž obecný je jedlá houba z čeledi smržovitých. Jedná se o jarní houbu, která roste hlavně od dubna do května, někdy už i v březnu. Najdeme ji zejména na okrajích lesů, cest, listnatých hájů, v zahradách nebo parcích.

Potřebujeme:

  • Jarní cibulku
  • Máslo
  • Na větší kousky nakrájené smrže
  • Bílé víno
  • Gorgonzolu
  • Sůl a pepř

Jak na to?

Jarní cibulku zpěníme na másle. Přidáme smrže. Trošku osolíme, opepříme. Podusíme a podlijeme troškou bílého vína. Směs zastrouháme gorgonzolou a necháme ji v pánvi rozpustit. Podáváme s křupavou bagetkou a sklenicí bílého vína. Dobrou chuť!

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme