Petr Neužil: Náš organismus je vývojově starý a nestíhá se adaptovat na stres

16. června 2021·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Primář Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Petr Neužil. (Foto: Frekvence 1)

Různou formou poruchy srdečního rytmu trpí zhruba každý desátý člověk. Počet lidí postižených srdeční arytmií stále mírně narůstá. Čím je to způsobeno? Proč se říká, že Česku hrozí pandemie kardio chorob? Jak to, že fibrilace síní postihuje v populaci častěji mladší jedince? To v rozhovoru pro Frekvenci 1 prozradil primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Petr Neužil.

“Není to jen tím, že se dožíváme vyššího věku a tím pádem se zvyšuje výskyt těch diagnóz, onemocnění, ale je to i tím v jakém žijeme prostředí,” uvádí na začátek kardiolog. Lidé se sice snaží stravovat zdravě, ale žijí v permanentním stresu. “Jsme vystaveni určitému stresu a náš organismus je vývojově velmi starý. Musí se nějak na tu dobu adaptovat, bohužel on reaguje starými signálními systémy, nikoli těmi moderními,” popisuje.

Právě stres má podle Neužila na svém kontě i vyšší výskyt jedné z nejčastějších poruch srdečního rytmu – fibrilace síní. “Při této poruše rytmu se stěna síní nedostatečně stahuje- chaoticky se míhá – a tím se zhoršuje proudění krve v srdečních oddílech,” říká. U každého pacienta se fibrilace síní projevuje různými příznaky. “Někteří je umí poznat i v mladém věku. Pokud se ta arytmie fixuje, tak se stává tzv. chronickou arytmií. Pacienti to poté nevnímají jako bušení srdce nebo nějaké nepravidelnosti rytmu. Můžou to vnímat jako dušnost, popisuje primář Nemocnice Na Homolce.

Lékaři dnes umí mnohem lépe monitorovat srdeční rytmus a také došlo k výraznému vývoji nových preparátů, které nahradily Warfarin. Ten se používal hlavně na snížení srážlivosti krve. “Měl spoustu vedlejších účinků. Docházelo u něj k interakcím s léky, stravou a byl špatně uživatelný,” řekl. Dnes mají lékaři k dispozici čtyři nové preparáty. “Ty nemají žádné interakce, žádný potenciál tomu pacientu ublížit z hlediska nežádoucích účinků,” doplnil Neužil.

Říká se, že České republice hrozí tzv. pandemie kardio chorob. “Pandemie skutečně vedla k tomu, že spousta pacientů i mladších kategorií, nejenom ti starší, měli obavu vůbec dojít k lékaři,” popisuje lékař. Také dodal, že lidé jsou zahlceni plevelovými informacemi z internetu.

Poslechněte si celý rozhovor:

,

Životní styl - další články

Doporučujeme