Lidé v Krakově pomohli útulku v mrazech. Vzali si psy dočasně domů

10. ledna 2024·Zprávy·Redakce·ČTK

Ilustrační foto. (Zdroj: Depositphotos)

Lidé v jihopolském Krakově o víkendu vyslyšeli prosbu tamního psího útulku a v rámci "Akce mrazy" si domů odvedli nebývalý počet jeho svěřenců. Informovala o tom polská média. V tomto městě, ale i v dalších částech Polska, se v nejbližších dnech očekávají velmi nízké teploty, v Mikolajkách na Mazurských jezerech v noci na dnešek podle televize TVN24 naměřili minus 24 stupňů Celsia.

Útulek v Krakově před víkendem kvůli ohlášeným mrazům informoval, že musí naléhavě v krytém pavilonu uvolnit místa pro psy přebývající běžně ve venkovních kotcích. Obrátil se na veřejnost s prosbou o pomoc. O víkendu se na chodbách záchranné stanice vytvořily fronty lidí, kteří si přišli některého ze psů vyzvednout, na ulici vedoucí k útulku vznikla kolona. Dopravu na místě v jednom okamžiku řídili městští strážníci. Ti si nakonec na služebnu odvezli psa jménem Mombaj, který u nich přečká chladné období.

Snažíme se jednotlivcům zvířata vybírat co nejlépe, nicméně předpokládáme, že se sem zvířata mohou vrátit, protože jsme realisté,” řekla Malgorzata Paletková, která v útulku pracuje. “Ale držíme palce, aby alespoň část psů u lidí zůstala na stálo,” dodala. Útulku se alespoň dočasné útočiště podařilo najít pro všech více než 120 psů, které k tomu byli určeni, žádný nezbyl. Celkem se stará o 300 svěřenců.

Akci Mrazy”krakovský útulek před očekávaným silným ochlazením vyhlašoval už v minulosti. Mrazy budou v Krakově pokračovat i v příštích dnech, v úterý ráno se má podle předpovědi ochladit na minus 17 stupňů.

Zprávy - další články

Doporučujeme