Lukáš Kovanda: Růst cen bude výrazně rychlejší než růst mezd. Čeká nás utahování opasků a špatná nálada

5. ledna 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Lukáš Kovanda (Foto: Frekvence 1)

Hostem prvního Press klubu Frekvence 1 v roce 2022 byl ekonom Lukáš Kovanda. Jaký nás čeká rok 2022 a o kolik dírek si budeme muset utáhnout opasky? Jak to bude pokračovat s cenami energií a jak budou bohatí a střední vrstvy přispívat sociálně slabým?

Jak si stojí koruna?

Koruna je nejsilnější k euru za posledních deset let“A to je určitě dobře pro ty, co se chystají na dovolenou do zahraničí nebo pro firmy, které dovážejí zboží, protože jim zlevní například materiály. Na druhou stranu to není dobrá zpráva pro podnikatele a jejich zaměstnance, kteří jsou závislí na vývozu. Celkově pro ekonomiku to ale vidím pozitivně,” říká v úvodu Press klubu Lukáš Kovanda a dodává, že podle jeho názoru už dál koruna posilovat nebude.

Čeká nás utahování opasků a špatná nálada

Premiér Petr Fiala ve svém novoročním projevu prohlásil, že rok 2022 bude nejtěžším od vzniku Česka“S tím já naprosto souhlasím. Je to kvůli tomu, že inflace, růst cen bude výrazně rychlejší než růst mezd a tento rozdíl může být nejvýraznější od 90. let. Utahování opasků bude doprovázeno špatnou náladou, a právě z tohoto hlediska to bude složitý rok. Do toho budou i v příštích letech růst ceny energií. Ovšem v letošním roce už nečekám takový náraz, jaký jsme zažili loni na podzim. Je však potřeba naše peněženky připravit na to, že ceny elektřiny a plynu budou dále stoupat a ceny, na které jsme byli zvyklí… to už zřejmě nikdy nenastane,” popisuje hlavní ekonom Trinity Bank ne příliš pozitivní vyhlídky do budoucna.

Pomoct si budou muset lidi sami

Nízkopříjmové domácnosti už nyní pociťují velké problémy a musí se sestěhovávat do společného bydlení, aby měly na úhradu cen plynu či elektřiny. Sociální dopady tohoto rázu budou stále tíživější a plošnější. Pomoc takovým lidem nakonec přijde od spoluobčanů, protože vláda sama žádné peníze nevydělává a vše jsou daně poplatníků… tedy bohatí a střední vrstvy budou přispívat chudším domácnostem srze daně…” vysvětluje Kovanda.

Letos budeme splácet pandemii

Na závěr celého rozhovoru padla otázka, zda může vůbec někdo počítat s výrazným zvýšením platu během tohoto roku? “Individuálně možná ano, ale plošně bohužel skutečně ne. Plošně si lidé pohorší, protože jejich kupní síla klesne. Mzdy jim možná porostou například o čtyři procenta, ale inflace vzroste třeba o sedm procent… tudíž si lidé reálně pohorší o tři procenta. Pokles bude skutečně největší od 90. let, a proto si budeme muset všichni utáhnout opasky. Je to důsledek pandemické krize, cen energií, deglobalizace… je to takový hořký koktejl, který si budeme muset vypít a teprve letos budeme splácet své účty za pandemii,uzavírá pan Lukáš Kovanda rozhovor a slibuje, že rok 2023 bude výrazně lepší.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme