Lukáš Kovanda: Zdražení mouky a pečiva je teprve začátek inflační spirály. Politici by se měli probrat

4. května 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Ekonom Lukáš Kovanda. (Foto: Frekvence 1)

Boj vlády s inflací, drahotou, zdražování nejen potravin, další zvýšení úrokové sazby a dopady uprchlické vlny na Českou republiku. Jaký ekonomický vývoj mohou občané očekávat v následujících týdnech, měsících? Na to v Press klubu Frekvence 1 odpovídal ekonom Lukáš Kovanda.

5 000 korun rodinám je naprostý vládní úlet

Ve společnosti teď v posledních dnech nejvíce rezonuje návrh vlády příspěvek 5 000 korun rodinám. To je podle ekonoma naprostý úlet. “Bylo by dobře, kdyby od tohoto opatření ustoupila, neboť to opatření je příliš plošné. Dostane jej řada domácností, které jsou relativně bohaté,” popisuje s tím, že to dostane zhruba 70 % domácností, které mají děti mladší 18 let. Pokud si ale vláda za tím opravdu stojí, tak by to měla podle Kovandy lépe zacílit. “Třeba jen na 20 % těch nejpotřebnějších a ti ať klidně dostanou sedm, deset tisíc korun. Představme si, že matka samoživitelka, vydělávající podprůměrně, má děti ve věku 19 a 20 let, tak už nedostane nic a přitom tyto děti jsou nejnákladnější, je třeba zajistit jejich studium,” popisuje. Proto ekonom doufá, že si vláda svůj přehmat uvědomí a napraví to.

Zákon o cenách podle Nekuly

Rozkolísanost cen by měl vyřešit zákon o cenách. S tím přišel ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Ten by trh s potravinami nereguloval a omezil by slevové akce, které podle něj likvidují české zemědělce, kteří nemohou své produkty dlouhodobě prodávat za podnákladové ceny. To by mělo obrovský dopad na peněženky českých občanů. “Vláda v tomto případě jde nepochopitelně proti občanům v tomto těžkém čase,” uvádí. Všechno v důsledku inflace zdražuje a slevové akce jsou aktuálně vyhledávanější než kdy jindy. “Pro občana by to znamenalo další prodražení potravin nad rámec už toho zdražování, které jej nyní drtí a doufám opět, že toto vláda přehodnotí a pochopí tíživou situaci do níž naše ekonomika míří.”

Vláda podle Kovandy nepochopila stále vážnost situace. Lidem v letošním roce skutečně poklesnou jejich reálné výdělky. “To znamená, že poklesne kupní síla, čili životní úroveň nejvýrazněji za více než třicet let,” doplnil.

To, že brambory podraží, není překvapením. Podle posledních informací mají podražit všechny zemědělské plodiny. “Důvodem je, jak situace na Ukrajině, tak také pandemie a sankce proti Rusku, který je klíčovým producentem hnojících přípravků a jejich cena v posledních týdnech stoupá. Čeští zemědělci se potýkají s tím, že buď jsou tyto výrobky nedostupné nebo velmi drahé,” říká. Tím pádem zemědělci nehnojí a může to mít za následek menší úrodu, a to povede k růstu cen například mouky, pečiva. To je podle ekonoma pouze začátek inflační spirály a politici by se měli probrat.

Zprávy - další články

Doporučujeme