Marian Jurečka: Domácnosti, veřejný sektor i firmy mají jistotu, že jim pomůžeme. Nemusí zvažovat propouštění či omezení výroby

16. září 2022·Zprávy·Barbora Turková·Romana Navarová

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. (Foto: Frekvence 1)

Vláda Petra Fialy (ODS) rozhodla o zastropování cen energií pro domácnosti, veřejný sektor i firmy. Cena silové elektřiny bude maximálně 6 korun za kWh, cena plynu pak 3 koruny za kWh. Od kdy lidé pocítí změnu? A kdy se zastaví růst cen potravin? Hostem Press klubu u Romany Navarové byl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Vláda pomůže nejen domácnostem, veřejném sektoru, ale i firmám. „V pondělí jsme rozhodli o pomoci pro domácnosti a firmy, které jsou na nízkém napětí. Doplnili jsme to o pomoc z tzv. dočasného krizového rámce, kdy o tuto pomoc budou moci firmy žádat i zpětně, přesněji od února. Za určitých podmínek budou mít nárok na finanční pomoc. Teď se nám povedlo dotáhnout jednání s Evropskou komisí tak, abychom byli schopni podpořit malé a střední firmy, které jsou na vysokém napětí,” vysvětluje Marian Jurečka. Detailní podmínky zveřejní Ministerstvo průmyslu a obchodu. „Počítáme s tím, že žádosti budeme zpracovávat v následujícím čtvrtletí, a následně budeme vyplácet. Klíčové je, že pro ně bude.”

Podle průzkumů agentury IPSOS ovlivňuje energická krize zhruba 80 % českých firem, dvě třetiny podnikatelů považuje krizi společně s inflací za největší bariéru v podnikání. Krize může ovlivnit i míru nezaměstnanosti. „Jsem si toho plně vědom a bedlivě to sleduji. Zástupci energicky náročných firem už avizovali, že to může přijít velmi brzy, pokud bychom nepomohli. Proto jsem řekl, že pomoc přijde a vláda udělá jasná pravidla pomoci, kterou budeme realizovat. Domácnosti, veřejný sektor i firmy různých velikostí mají jistotu, že jim pomůžeme a nemusí zvažovat propouštění či omezení výroby,” slibuje Jurečka, který dodává, že některé věci nemusí projednávat s Parlamentem. „Týká se to části pomoci pro firmy zpětně a pro firmy náročných provozů, které jsou na vysokém napětí. To je v kompetenci vlády a nepotřebujeme to projednávat Parlamentem.Zastropování pro domácnosti, veřejný sektor a malé a střední firmy, které jsou na nízkém napětí, bude plně určené od 1. ledna, propíše se do záloh už od listopadu, ale tam je nutná změna zákona. Ten odeslala vláda v pondělí do Sněmovny, ta by ho měla projednat v pátek a příští týden Senát. Změny běží velmi rychle a doufám, že to podpoří i opozice,” vysvětluje Jurečka.

Žádná domácnost nesmí dostat fakturu s vyšší cenou

Cena elektřiny pro domácnosti bude zastropována na šesti korunách včetně DPH za kilowatthodinu (kWh) a tři koruny za kilowatthodinu plynu včetně DPH. To jsou podle Jurečky stropy, které musí obchodníci pro domácnosti dodržet a nemůže fakturovat vyšší cenu, než je tato. „Jsou tam ještě distribuční poplatky, které se liší. Toto my s obchodníkem vyrovnáme přes operátora trhu. Žádná domácnost ale nesmí dostat fakturu s vyšší cenou, než jsem řekl. Projevit by se to mělo v listopadových zálohách. Pomůže to těm, kteří mají vyšší ceny a je to jistota pro ty, kterým by se ceníky měnily v příštích týdnech,” zdůrazňuje ministr s tím, že tato forma pomoci by měla platit celý příští rok. „Vláda má zmocnění, že tyto ceny můžeme měnit. Pokud by se ukázalo, že je potřeba s cenou hýbat, vláda má kompetenci a nebude muset dělat změnu zákona,” upozorňuje.

Česká republika podle něj udělala veškeré kroky k tomu, aby měla dostatek plynu po celou topnou sezónu. „To byl důvod, proč jsme koupili kapacitu terminálu v Holandsku. Máme kontrakty na jeho dodávku plynu, je to zhruba jedna třetina roční spotřeby České republiky. Hledáme kapacity ještě třeba v Německu nebo Polsku. Platí to, že bychom měli mít na celou topnou sezónu dostatek plynu, elektřiny i ropy na výrobu benzínu a nafty,” slibuje Jurečka. Podle odborníků to vypadá, že zpomalil růst inflace, přesto se stále zdražují ceny potravin. „To, co vláda udělala tento týden, se projeví i do cen potravin. Doufám, že dojde v příštích měsících k zastavení růstu inflace. Logicky se teď růst inflace zastaví, můžeme očekávat i meziroční pokles. Cenová hladina potravin je vysoká.” Řešení podle Jurečky přišly v pravý okamžik. „Ceny energií na burzách před prázdninami byly jiné, situace se změnila před zhruba pěti týdny. Pro nás bylo důležité, že jsme dokázali přesvědčit ostatní evropské státy a využít toho, že jsme předsednickou zemí. I když jsme mluvil s kolegy z komise, tak to odmítali. Najednou se ale věci daly do pohybu a nám se podařilo evropské řešení v energetice rozpohybovat,” uzavírá Marian Jurečka.

Zprávy - další články

Doporučujeme