Marian Jurečka: Rozumím lidem, kteří se do stávky připojili. Ale nerozumím způsobu, jakým to odbory provedly

29. listopadu 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Marian Jurečka. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V rozhovoru nám prozradil, jak vnímá pondělní stávku a ohradil se proti slovům Andreje Babiše, který nařkl koaliční vládu z manipulace se státním rozpočtem.

Andrej Babiš řekl, že vláda občany straší a Česká republika má podle něj zdravé veřejné finance. Zároveň nařkl koaliční vládu z manipulace státního rozpočtu. To Jurečka jednoznačně odmítá. “Žádná manipulace ve státním rozpočtu není. K otázce, na kolik máme zdravé finance, je potřeba odlišit to, když mluvíme o veřejných. Tady opravdu jsou dobré zdravé finance obcí, měst a krajů, které situaci výrazně vylepšují, jsou v přebytku. Ale když se podíváme přímo na hospodaření státu, tedy státní rozpočet. Tak tady máme deficit takový, že 1. ledna příštího roku bude naše vláda začínat s mínusem 95 miliard korun, což je částka kterou budeme platit v příštím roce za obsluhu státního dluhu. Tedy dluhu všech předchozích dluhů, které byly nasekány především za vlády Andreje Babiše. To je opravdu velmi vysoká částka a snažíme se to zadlužení ozdravným konsolidačním balíčkem snižovat, abychom směřovali k vyrovnaným rozpočtům v budoucnu,” řekl ministr práce a sociálních věcí.

Prezident doporučuje vládě a odborům znovu jednat

Podle prezidenta Petra Pavla by vláda a odbory měly opět usednout ke stolu a jednat. Má tedy vláda ještě nějaký prostor, změnit situaci? Do určité míry s panem prezidentem souhlasím v tom, že musíme dát emoce stranou. Máme začít racionálně jednat ve prospěch občanů země. Jurečka byl na pondělní demonstraci na Malostranském náměstí osobně a s lidmi tam více jak hodinu hovořil. Myslím si, že pokud má vzejít kompromis, tak na to musí být vždycky dva. To znamená, my musíme udělat některé kroky pro to, abychom pomohli lidem… Pak samozřejmě musímenajít kompromis společně. I odbory musí říct, ano, tady máme nějaké požadavky a jsme připraveni udělat kompromis, slevit, abychom se dokázali dohodnout,” uvedl ministr a dodal, že všichni mají mít jeden společný cíl, a to zdravé veřejné finance.

Jurečku čeká 4. prosince jednání tripartity, kde budou hovořit právě o požadavcích odborů. Rozumím lidem, kteří se do stávky připojili a kteří vyjadřovali své obavy, ale nerozumím způsobu, jakým to odbory provedly, včetně toho, že pozvaly na pódium lidi, kteří jsou dezinformátoři, kteří šíři nepravdy. To si myslím, že tam nepatřilo a ostatně i pedagogové se proti tomu jasně ohradili.” sdělil. Prezident také řekl, že je potřeba komunikace nejen mezi stranami tripartity, ale hlavně by měla vláda komunikovat správným směrem k občanům. To podle Jurečky ale vláda dělá.

Poslechněte si rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme