Markéta Pekarová Adamová: Koalice má dostatek hlasů a vždy si změny prosadí

5. září 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Markéta Pekarová Adamová. (Foto: Frekvence 1)

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markéta Pekarová Adamová byla hostem pondělního Press klubu Frekvence 1. S Romanou Navarovou probraly jednání ohledně konsolidačního balíčku, nezbytnou potřebu uzdravit veřejné finance, i nepříjemné kauzy členů ODS, které pan Fiala řešil pomyslnou žlutou kartou.

Hostem prvního Press klubu po prázdninové pauze na Frekvenci 1 byla šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Od úterý čekají Sněmovnu dlouhá jednání. Kromě jiného se má projednávat konsolidační balíček. Paní předsedkyně říká, že před každým jednáním se schvaluje program a debata k tomuto tématu prý jistě nebude krátká. “Je to oblíbený nástroj stávající opozice, která skrze tento nástroj destruuje jednání velmi často. My jsme se jim pokusili dát jasně najevo, že se tím ochudí o interpelace. Hra na to, kdo to déle vydrží a kdo toho druhého unaví, už nebaví vůbec nikoho. Všichni víme, že koalice má hlasy a prosadí změny. Opozice tu je od toho, aby oponovala, přinášela své vlastní návrhy a aby měla svůj vlastní plán, jak uzdravit veřejné finance. Jenže ten jsem od nich neviděla. Když nemají opozitní návrh, alespoň hodně řeční, aby vzbudili pozornost jinak a forma má přehlušit obsah,” vysvětluje Pekarová Adamová obavy ze začátku jednání. Dodává, že pokud bude mít opozice návrhy, které přispějí konečnému cíli, bude se o nich jednat. Je to společný úkol. Uzdravit veřejné finance by měla chtít nejen koalice, ale i opozice, říká předsedkyně.

Oprava veřejných financí je stejná jako oprava silnice

Pro Top 09 je v rámci balíčku důležité, že konsolidují veřejné finance, že je uzdravují. “Představte si situaci, kdy projíždíte dálnicí, kde se opravuje nějaký úsek. Je zde vždy cedule s nápisem ‘musíme to opravit’. S opravou veřejných financí je to stejné. Všichni víme, že se řítíme do průšvihu. Musíme to opravit, stejně jako silnici. I tam každého naštve, že musí na chvíli zpomalit na 80 km/h, což nás zbrzdí. Na druhou stranu víme, že je to nezbytné. Pokud bychom to neudělali, nebylo by možné po silnici státního rozpočtu jet brzy vůbec. Nebudeme mít právě na silnice, na školy, na zdravotnictví, na důchody…vysvětluje paní Pekarová Adamová situaci a nezbytnost “zpomalení”.

Bouřka, ne bouřka, před Nejedlým bych prchala

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS čelí kritice kvůli účasti na akci lobbisty Martina Nejedlého. Brněnská primátorka Markéta Vaňková z ODS absolvovala kauzu s fotografií, na níž byla zachycena s kolegou a bílým práškem… Na kolik mohou takové kauzy škodit? Jak to mohou vnímat občané? “Určitě to není nic příjemného. Sama jsem se vyjádřila, že kdybych byla na místě pana Blažka, neschovávala bych se ani před bouřkou s Martinem Nejedlým v jedné restauraci a mizela bych mílovými kroky. Každý zodpovídá sám za sebe, ale předsedové stran zodpovídají za své lidi, které mají na ministerstvech. Petr Fiala se k tomu postavil tak, že vystavil pomyslně žlutou kartu panu Blažkovi. Ten si jistě už moc dobře uvědomuje, jakým způsobem poškodil vládu a její vnímání v očích veřejnosti. Jeho vysvětlení může někomu znít směšně, ale i logicky. Ukazují, že chybu udělal je si toho vědom,” říká šéfka Sněmovny a host Press klubu Frekvence 1 Markéta Pekarová Adamová.

Celý rozhovor si poslechněte zde!

 

Zprávy - další články

Doporučujeme