Martin Engel: Lékařský odborový klub dostal nějakou nabídku, která nebyla kvantifikovaná podle představ

2. prosince 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Martin Engel (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. V rozhovoru jsme probrali aktuální situaci týkající se protestu lékařů. Nyní se zdá, že po jednání premiéra Petra Fialy s viceprezidentem ČLK Janem Přádou se vše mění. Je to opravdu tak?

Já jsem u toho jednání byl také a můj názor tedy zdaleka není takhle optimistický,” uvedl na začátek Engel a dodal, že není schopen odhadnout, kolik dní zbývá přesně do konce protestu. “Nevím, jaké hierarchie a jaké vnitřní organismy má sekce mladých lékařů, ale lékařský odborový klub funguje na demokratických principech, a tak jako přidání se k tomu protestu mladých lékařů se udělalo na mimořádném zasedání porady předsedů, kde jsou zástupci z jednotlivých nemocnic, tak ty jsem během začátku protestu všechny ujišťoval, že tak jako jsme to společně začali, tak to eventuálně společně dokončíme. Čili na nejbližší možný termín, který z mého pohledu je 7. 12. To znamená čtvrtek, příští týden. Jsem mimořádnou poradu předsedů svolal a tam předneseme lidem ten návrh.”

Fiala podle Egeleho slíbil lékařům součinnost. Co to tedy znamená pro další dny? Pan Přáda na tiskové konferenci říkal, že prosí lékaře, aby zajistili péči o víkendu. Možná, že doufá, že po víkendu už k nějaké dohodě dojde a bude to moci být odvoláno. Jak to podle vás bude vypadat? “Dostali jsme nějakou nabídku, ta nebyla ještě kvantifikovaná na té úrovni, na které bych si ji představoval,” řekl předseda.

Pokud to nevyjde, odejdou lékaři do zahraničí?

Odchod lékařů do zahraničí hrozí i teď. “Přece jeden z těch požadavků byl vytvořit akceptovatelné pracovní prostředí na dlouhou budoucnost,” dodal Engel.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme