Martin Kovář: Donald Trump ze sebe dělá mučedníka, a tím se stává favoritem

23. ledna 2024·Zprávy·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Martin Kovář (Foto: Frekvence 1)

Hostem pondělního Press klubu Frekvence 1 byl český historik a amerikanista Martin Kovář. S Romanou Navarovou probrali primární volby v USA a šance obou kandidátů.

Právě v pondělí Donald Trump výrazně zvítězil v primárkách v americké Iowě. Nicméně jeden z kandidátů Ron DeSantis ukončil svou kampaň, kandidaturu vzdal a podpořil Trumpa. Podle názoru pana profesora byl právě Trump velký favorit, což se nyní i potvrdilo. “DeSantis se zdál být velkou nadějí antitrumpovských voličů, ale i když DeSantis zvládl obhájit post guvernéra Floridy, neznamená to, že zvládne i celou Ameriku. Florida je specifická, je to jižní stát a je tam hodně konzervativců a Hispánců. Spoléhal na volby v Iowě, kde skončil druhý, což není vůbec špatné, ale nestačilo to,” říká host Martin Kovář. Spekuluje se i o tom, že DeSantisovi nabídl Donald Trump nějaké místo ve svém kabinetu. Rychlý konec svědčí o jeho racionálním chování, protože pokračování kampaně by znamenaly jen vyhozené peníze. 

Dle průzkumů měl Trump mezi 50 a 60 %, což je unikátní číslo, když pomyslíme na fakt, že nevede kampaň z Bílého domu, ale z opozice.Kdo by byl v roce 2021 řekl, že za tři roky bude Donald Trump opět jasným lídrem republikánů? Je to fascinující.” 

Co by mohlo Trumpa na cestě zpět do Bílého domu zastavit?

Donald Trump čelí několika obviněním. “Když to v letošním roce všechno začalo, myslel jsem si, že mu obvinění mohou značně cestu zpět do Bílého domu zkomplikovat. Nicméně se ukázalo, že alespoň na republikánské voliče to vůbec nemá odrazující efekt, spíše naopak. Trump to umí dobře hrát v jedné pozici. Tak to vyhrál v roce 2016, že je bojovník proti establishmentu. Dnes říká, že je mučedník, a to z něj dělá favorita,” vysvětluje náš host. Záběry násilného vniknutí do parlamentu v roce 2021 obletěly celý svět. Došlo k tomu poté, co Donald Trump neuznal výsledky voleb. “Nutno říct, že on je neuznal dodnes. Násilné vniknutí a vandalismus ještě zapomenuty nejsou, ale už je to pryč,” dodává pan Kovář.

Kdyby Donald Trump vyhrál celkové volby a stal by se z něj opět prezident USA, na válku na Ukrajině by to patrně nemělo moc velký dopad. “Ačkoliv to my Evropani neradi slyšíme, většinu Američanů válka na východě Evropy nezajímá. To se promítá i do politiky. Trump je muž jednoduchých, velkohubých vyjádření,” říká.

Šance stávajícího demokratického prezidenta jsou podle Martina Kováře nižší.“Všichni o Bidenovi říkají, že je to prima chlapík, ale už zastárnul. Demokrati se bojí, že nedostane dostatečný počet hlasů. Klesá mu popularita. Největší katastrofa pro něj je, že všechny průzkumy ukazují, že už ho nechtějí volit ani mladí. Pro mladou generaci jsou oba kandidáti prezidenti starého světa. Oni chtějí nového Billa Clintona, nového Kennedyho, ale kde ho vzít? uzavírá rozhovor amerikanista Martin Kovář.

Celý rozhovor si poslechněte ZDE.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme