Martin Pýcha: Naším cílem je dělat kvalitní české potraviny. Tato situace nás vůbec netěší

7. března 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Martin Pýcha. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl předseda Zemědělského svazu České republiky Martin Pýcha. V rozhovoru, který jsme natáčeli v předvečer protestů zemědělců v Praze, prozradil, co si od protestu zemědělci slibují.

Ve čtvrtek ráno se do Prahy již podruhé sjely stovky kusů zemědelské techniky. Začal tak další protest českých zemědělců. Podle slov předsedy Zemědělského svazu není jejich cílem blokovat pražskou magistrálu ani nejfrekventovanější trasy. Naším cílem je přesvědčit vládu a donutit ji, aby se zabývala situací v zemědělství. Máme pocit, že vláda to nechápe, přehlíží nebo je jí to jedno. Teď nemyslím pana ministra zemědělství. Ten nám nějakým způsobem se snaží vyjít vstříc, ale hovořím především o ostatních koaličních partnerech. Situace je problematická v celé Evropské unii a v ČR obzvlášť. Česká vláda udělala kroky, které situaci ještě zhoršují. Zvýšila daň z nemovitosti, příjmů. Zavedla některá opatření v rámci strategického plánu, která zvyšují náklady zemědělcům a v kombinaci s propadem cen komodit, které živí zemědělce, tak ceny jsou někde na úrovni roku 1996. Kdy byla průměrná mzda asi 9 600 Kč… Očekáváme, že to vláda bude řešit,” popsal problém Pýcha.

Vláda podle předsedy svými kroky zemědělce dráždí. Je tam usnesení vládní koalice z předchozích dvou let, že tímto způsobem se půjde. A najednou vláda před rokem a tři čtvrtě něco schválila, usnesla se na něčem, spousta lidí na tom pracovalo a teďka se to vyhodí do koše a řekne se, touto cestou nepůjdeme. Mělo to platit od roku 2023. Je rok 2024 stále nic neběží a vlastně slib byl nahrazen dalším slibem, že nám někdo nějakým způsobem v roce 2025 v rozpočtu vyčlení dvě miliardy korun “navíc”, ale mezitím nám vláda další dvě miliardy sebrala zvýšením daně z nemovitosti. Takže to je tak, my vám deset věcí sebereme, ale pak vám jednu dáme a buďte nám vděční, že jsme vůči vám vstřícní,” odůvodnil, proč se rozhodli zemědělci opět demonstrovat.

Také Pýcha dodal, že zemědělci by raději byli na poli, ale bohužel je situace dohnala k těmto krokům. Pro nás je to zoufalá situace. Snažíme se bát velmi ohleduplní… Byli bychom nejraději, kdybychom nemuseli dělat žádné další kroky. Upřímně řečeno nás to vůbec nebaví, stojí nás to spoustu energie, úsilí, taky peněz a času. Raději bychom dělali věci důležitější a smysluplnější pro obyvatele této republiky. Naším cílem je jediné, dělat kvalitní české potraviny a upřímně řečeno nás tato situace vůbec netěší. Když nebude zbytí, budeme muset pokračovat v protestech,” sdělil v závěru rozhovoru předseda Svazu.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme