Michal Straka: V loňském roce jedna domácnost ušetřila v průměru osm tisíc korun

24. května 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

(Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl ředitel výzkumné agentury Ipsos Michal Straka. V rozhovoru jsme probrali jejich výzkum, konkrétně například otázku: jak jsou na tom Češi s úsporami.

Agentura prováděla široký výzkum. Například se zajímala o to, jak jsou na tom české domácnosti v oblasti výdajů. V minulém roce a půl byla situace hodně špatná, ale podle Straky se zlepšuje. „Svyšuje se počet domácností, které se s výdaji perou lépe. Celkově vnímáme trochu uklidnění, ke kterému přispěl i pokles cen energií,“ uvedl.

Lidé tak mohou vnímat uvolnění a s tím by se měla postupně zlepšovat i nálada ve společnosti. „Letošní rok je rokem uvolnění. Jsou očekávané poklesy cen v klíčových oblastech jako jsou potraviny i energie. Na druhou stranu ve střednědobém výhledu, když se domácností a spotřebitelů ptáme, jak si myslí, že na tom budou třeba za rok, většina si myslí, že se situace zhorší. Takže ve střednědobém horizontu tu máme velké otazníky možná i vykřičníky, což se bude samozřejmě promítat i do spotřeby. Pokud lidé nevidí v budoucnosti šanci na zlešení, tak tu samozřejmě brzda ve spotřebě pořád bude, ne už taková, jaká byla loni, ale stále tam bude patrná,“ popsal Straka.

Lidé se stále bojí zdražování. Podle ředitele agentury Ipsos bude záviset na mezinárodní situaci. „Nervozita je patrná… Jsme hodně rozdělená země a vždy, když je zhoršená ekonomická situace, je to v politice ještě markantnější. Do toho série voleb, která tyto věci ještě více rozdmýchává, vyhraněná reakce na zahraniční události,… Vše se prolíná se spotřebitelskou náladou a celkově to vyvolává nejistotu,“ dodal ředitel.

Hodně domácností také podle Straky nemá dostatečný finanční polštář. „Říká se, že ideální polštář by měl být na půl roku. Pokud by vypadly všechny příjmy, domácnost by měla mít na půl roku vystaráno. V předkrizové době to měla polovina populace, v současné době to nemá ani třetina,“ řekl s tím, že kdyby přišla další krize, je otázka, zda by to některé české domácnosti ustály.

Podle ředitele začaly rodiny šetřit s nástupem loňské krize. „Nejvíce se začalo šetřit tam, kde byly nejvyšší výdaje.” V praxi to znamená bydlení, energie a potraviny.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme