Miloš Zeman: Považuji za loajální, abychom se s panem premiérem vzájemně nepřekvapovali

9. ledna 2023·Zprávy·Barbora Turková·Luboš Procházka

Prezident Miloš Zeman a moderátor Luboš Procházka. (Foto: Frekvence 1)

O víkendu proběhne první kolo prezidentských voleb. Odstupující prezident Miloš Zeman se proto v Press klubu vyjádřil k aktuálním kauzám ohledně jmenování Petra Hladíka ministrem životního prostředí či k Danuši Nerudové.

Minulý týden proběhla večeře bývalých premiérů České republiky, kterou organizoval ten současný Petr Fiala. Atmosféra byla podle prezidenta korektní. „Každý z nás mluvil o tom, co se mu jako premiérovi podařilo dokázat. Já jsem připomněl privatizaci bank, profesionalizaci armády a zřízení krajské samosprávy. Jiní vzpomínali na to, jak řešili povodně, covid,” řekl Zeman. Na večeři nedorazil Bohuslav Sobotka. Prezident Zeman také v pondělí s premiérem Fialou řešil i nominaci Petra Hladíka na post ministra životního prostředí. „Petru Fialovi jsem své důvody vůči jmenování pana Hladíka řekl už dopředu. Považuji za loajální, abychom se s panem premiérem vzájemně nepřekvapovali. Řekl jsem mu ty samé výhrady, co jsem řekl i panu Hladíkovi a řekl jsem mu i to, proč nechci z těchto důvodů pana Hladíka jmenovat,” vysvětluje Zeman.

Hladík následně řekl, že Zemanovi všechny důvody vysvětlil, to ale prezident odmítá. „Z těch čtyř výhrad mi vyvrátil jen jednu, a to tu nejméně důležitou. V médiích byla publikována zpráva, že u něj byla domovní prohlídka, nejen kanceláře. Ukázalo se, že to byla chyba novináře a že se jednalo jen o prohlídku jeho kanceláře,” vysvětlil Zeman a uvedl další tři body, které jej odrazují od jmenování Hladíka ministrem, a které jsou pro něj velmi důležité. „Podle mých informací bude ještě nějakou dobu trvat policejní vyšetřování, které se pana Hladíka týká. Další důvod je ten, že podle článku v MF DNES napsal pan Hladík dopis členům strany KDU-ČSL, což dedukuji z toho, že je oslovuje bratři a sestry a nabízel jim, aby se přihlásili do výběrového řízení na náměstka ministra životního prostředí a do dalších funkcích. Řekl jsem mu, že vzhledem k tomu, že ještě ministrem není, tak aby takové dopisy nerozesílal, a aby nediskriminoval členy ostatních stran. Argumentoval tím, že mu to doporučil pan Jurečka,” vysvětluje Zeman.

Je to závažná kauze a netýká se jen pana Hladíka.

Také mu vadí, že Hladík nemá žádné odborné vzdělání v oblasti životního prostředí a nepublikoval žádné knižní a článkové publikace na toto téma. Lidovci Zemanův postoj okomentovali jako protiústavní a Jurečka v pondělí chce Hladíka jmenovat náměstkem na ministerstvu životního prostředí. „Ústava zcela jednoznačně říká, že premiér navrhuje ministra. Jestliže Lidovci tvrdí, že můj postoj je protiústavní, neznají Ústavu ani češtinu.” Premiér ale na nominaci Hladíka trvá a říká, že očekává, že se situace vyřeší během několika týdnů. Také mluví o tom, že by si pětikoalice počkala na nového prezidenta. „Nevidím důvod, proč se k tomu vracet. Jak rozhodne budoucí prezident, je na něm.” Podle zjištění Seznam Zpráv Petr Hladík loboval za zájmy podnikatele, od kterého jeho rodina koupila dům, ve kterém dosud bydlí. Policie podnikatele podezřívá z manipulací v brněnské bytové kauze. Hladík se tak možná ocitl ve střetu zájmu. „Je to závažná kauze a netýká se jen pana Hladíka. Byl do ní zapleten i šéf lidovecké buňky v Brně, takže to prorůstá několika politickými stranami.”

Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová minulý týden opětovně odmítla, že by v kauze tzv. plagiátů a rychlotitulů závěrečných prací studentům Mendelovy univerzity jakožto její rektorka výrazně pochybila. Uznala ale, že v některé záležitosti řešila rychleji. Zdůraznila však, že postupovala podle zákona. „Není ani tak důležité, co si o sobě myslí paní Nerudová, ale spíš to, co si o ní myslí jiní. Na internetu kolují prohlášení několika právních odborníků, které se k paní Nerudové vyjadřují krajně kriticky,” komentuje Miloš Zeman.

Zprávy - další články

Doporučujeme