Moderní ukrajinská filmová tvorba se výrazně proměnila. Má mezinárodní přesah, říká dramaturgyně

15. března 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Veronika Bednářová a Lenka Tyrpáková (Foto: Frekvence 1)

Ve speciálním Press klubu Frekvence 1 a časopisu Reflex byla hostem zkušená dramaturgyně Mezinárodního festivalu v Karlových Varech Lenka Tyrpáková, kde pracuje už 18 let. Ta je mimo jiné ukrajinistka a specialistka na filmy z bývalého východního bloku. Popsala nám, jak se na Ukrajině proměnila filmová kultura a proč se říká, že si prezident Volodymyr Zelenskyj vyzkoušel funkci nanečisto.

Poprvé na Ukrajině byla jako studentka v roce 2002, podle ní se moderní ukrajinská filmová tvorba za ta léta výrazně proměnila. “Získala mezinárodní potenciál, přesah. Vzpomínám si, když jsem před 20 lety začala na Ukrajinu jezdit a sledovat tamní filmové dění, tak se dá říct, že tvorba byla v plenkách… Výrazně se to proměnilo. Nejvíce v souvislosti s událostmi na Majdanu. Pak tam došlo i k nějakým změnám ve filmové instituci, která začala výrazně podporovat umělečtěji a artově zaměřené filmy. Objevila se generace mladých filmařů, kteří reagovali na aktuální dění v posledních několika letech,” popisuje dramaturgyně. Díky tomu se ukrajinské filmy již pár let objevují nejen na Mezinárodním festivalu v Karlových Varech, ale také na Berlinare, Cannes či v Benátkách.

Ukrajinská akademie kvůli invazi ruských vojsk vyzvala k bojkotu filmů a kultury z Ruska. “Režisér Sergej Loznica se vyjádřil, že jeho reakce na EFU nesouvisela s ruským bojkotem, ale s tím, že měl pocit, že příliš jemně hovoří o agresi. On se naopak vyjádřil za to, že mezi ruskými filmaři je celá řada protiputinovsky naladěných tvůrců, a že by to byla škoda, zvyšovat propast a úplně se od nich odřezávat,” dodala Tyrpáková s tím, že bychom měli tvůrce posuzovat ne podle místa narození v pase, ale podle jejich činů.

Volodymyr Zelenskyj si roli prezidenta vyzkoušel nanečisto

Ve velmi populárním ukrajinském komediálním seriálu Sluha národa, tehdy ještě jako herec, se objevil Volodymyr Zelenskyj. Právě tam se z prostého učitele historie stane prezident. “On si tu roli prezidenta už vyzkoušel nanečisto. Potom se podle některých nečekaně stal prezidentem oficiálně,” říká dramaturgyně.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme