Miloš Zeman: Úsporný tarif energetickou krizi nevyřeší. Kladu důraz na zastropování cen

11. září 2022·Zprávy·Redakce·Luboš Procházka

Miloš Zeman a moderátor Luboš Procházka. (Foto: Frekvence 1)

Prezident Miloš Zeman byl hostem speciálního nedělního Press klubu na Frekvenci 1. V pořadu se vyjádřil k energetické krizi, se kterou se Česká republika delší dobu potýká, a také zavzpomínal na britskou panovnici Alžbětu II. (†96).

Úsporný tarif energetickou krizi nevyřeší

V pondělí má mimořádně zasedat vláda, která bude hlasovat o zastropování cen energií. O národních opatřeních pak bude v pátek jednat Sněmovna. Prezident oceňuje, že vláda vyřešila problém s plovoucím terminálem, který zajišťuje dodávky zkapalněného plynu. Pochybnosti ho ale neopustily. Mám pochybnosti o tzv. úsporném tarifu. Jednak proto, že se připravuje strašně dlouho – už od března, a za druhé proto, že jeho dosah krizi vlastně neřeší,” uvedl.

Sám navrhuje, aby vláda nevymýšlela nic nového, ale prosadila pouze regulace cen energií v rámci platného zákona o cenách. Řadu let máme platný zákon o cenách. Nemusíme si vymýšlet nic nového, nějaké úsporné tarify, které ani nejsou úsporné. Měli bychom v rámci tohoto zákona prosadit regulaci cen energií, a to na základě nákladové strany plus přiměřeného zisku, který je průměrem za posledních několik let před energetickou krizí,” popsal Zeman. Firmy podle něj mají neúměrně vysoké zisky. Proto si myslí, že rozsáhlé kompenzace nejsou potřeba. “Ve ztrátě nebudou a na zisk není právní nárok. Samozřejmě na tento názor se může ozvat polemika, ale já mám jeden argument na závěr. Něco podobného už dlouhá léta existuje v případě vody. Voda je de facto veřejným statkem, stejně jako je veřejným statkem elektřina. Voda je dlouhá léta cenově zastropována a nikdo se tomu nebrání, nežádá žádné kompenzace. Je tady firma, jmenuje se Veolia, která má mimo jiné na starosti dvorní hospodářství, a nevšiml jsem si, že by šla kvůli zastropování cen vody se státem do sporu. Takže doporučuji jít touto cestou a nevymýšlet si celou řadu nesmyslů,” doplnil prezident.

To stejné si Zeman myslí i o otázce odchodu ČEZu z Lipské burzy, jak navrhuje bývalý premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Kladu důraz především na to zastropování a myslím si, že všechno ostatní je ukradené.”

Miloš Zeman se na rozloučení s královnou Alžbětou II. nechystá

V pořadu se prezident vyjádřil také k úmrtí bristké královny Alžběty II., která zemřela ve čtvrtek na zámku Balmoral. Zeman poslal novému králi Karlu III. gratulaci k převzetí funkce a pozval ho na opětovnou návštěvu České republiky. “Vzhledem k tomu, že tady byla anglická královna, nevidím důvod, aby nepřijel i anglický král,” dodal s tím, že se v minulosti tehdy ještě s princem Charlesem viděl několikrát. “Byla to krátká setkání při různých recepcích.”

Prezident věří, že Karel III. plně naváže na funkci své matky. “Uvědomte si, že se na funkci hodně dlouho připravoval. Myslím si, že bude naprosto schopný to vykonávat. Patrně nebude mít tolik času na nejrůznější charitativní akce, jako měl v minulosti, ale je zcela určitě nejpovolanější, kdo na tradici Alžběty II. může navázat,” uvedl. Jelikož Zemanovi zakázali lékaři ze zdravotních důvodů cestovat letadlem, na poslední rozloučení s královnou pojede premiér Petr Fiala (ODS). “Poprosil jsem Petra Fialu, aby se pohřbu zúčastnil. On souhlasil, takže jsem mu poděkoval a řekl jsem mu, že mu to oplatím.”

Spor Zeman vs. Stehlíková

V týdnu začal soud mezi prezidentem republiky a psychiatričkou Džamilou Stehlíkovou, která tvrdila, že Zeman potřebuje psychiatrickou pomoc. Ta u soudu uvedla, že za jejími dřívějšími žalovanými výroky o zdraví prezidenta stál dobrý úmysl a záchrana jeho života. Prezident tak žádá omluvu a milion korun na Fond ohrožených dětí. Soudkyně avizovala, že nechá vypracovat lékařský posudek k zdravotnímu stavu Miloše Zemana v době hospitalizace. Nevím, proč bych měl na paní Stehlíkovou reagovat. Nestojí za to,” uvedl Miloš Zeman. Mé zdravotní problémy si vymyslela a o tom skutečném vůbec nemluvila. To bylo to nechutenství,” dodal.

Zprávy - další články

Doporučujeme