Miroslav Horák: Lukáš Dostál je fenomén. Má vynikající vlastnosti, jednou by mohl být hvězdou v NHL

26. května 2024·Sport·Barbora Turková·Ondřej Kopa

Miroslav Horák. (Foto: Frekvence 1)

Mistroství světa v hokeji v Praze a Ostravě vrcholí. Česká reprezentace si zahraje o zlato, nastoupí proti Švýcarsku. V pátečním Press klubu proto redaktor deníku Sport a moderátor hokejového podcastu Zimák, Miroslav Horák, hodnotil výkon našeho týmu - především ve čtvrtfinále s USA.

Čtvrteční čtvrtfinále přineslo jen jeden gól. Ten naštěstí vstřelil český hráč Pavel Zacha a společně s brankářem Lukášem Dostálem se stal hrdinou utkání. Dostál vychytal svou druhou nulu na turnaji. „Jednoznačně to bylo zasloužené vítězství. Byl jsem na mnoha MS, viděl jsem spoustu hezkých zápasů, spoustu drtivých porážek, ale kdybych měl tady něco vyzdvihnout, tak je to tým. Jsou tu zastoupeny všechny týmové vlastnosti; od trenéra Rulíka, přes hráče, realizační tým, kustody. Všichni jsou na jedné vlně a je to na tom poznat. Tenhle mančaft šlape, je tam chemie mezi natěšenými diváky a kluky, jedni jsou tam pro druhého. Mám z toho skvělý pocit; národ je na nohou a kluci to vnímají,” chválí redaktor a souhlasí se slovy kapitána Romana Červenky, že hráči na ledě vypustí duši. „Je to samozřejmý, že tam nechají duši, ale musí tomu dát i nadstavbu v podobě hokejové kvality a ta tam jednoznačně byla. Byl to nejlepší zápas našich kluků na MS.

Od druhé třetiny to bylo 1:0 pro Česko. „Američani udělali chybu v oslabení. Oni hráli jinak vynikající oslabení, my jim dali gól v přesilovce, což zažili vůbec poprvé. Když jsem viděl Radko Gudase, jak tam mydlí Tkachuka… to je něco, co vám o tom týmu hodně řekne. Nebo když vidíte Davida Pastrňáka, kterému se herně nedaří, navíc je zraněný a neměl ideální konec sezóny v Bostonu – to mi evokuje vzpomínky na Nagano,” připomíná Horák.

Změny v českém hokeji jdou hrozně pomalu

Hrdinou utkání se stal Pavel Zacha, který poprvé v kariéře oblékl reprezentační dres. „Okolo Pavla Zachy bylo hrozně nejasno – proč nehrál MS a proč trenérům nebere telefony, ale člověk se na to musí dívat i z druhé strany. Když máte za sebou 80 zápasů v NHL a nemáte smlouvu, dáváte na misky vah: hrát na MS a hrát bez smlouvy, strach o zdraví. V mých očích si Pavel nejprve musel vybudovat kariéru v NHL. Udělal tam nějaké chyby v komunikaci, ale je to zpět a vrátil se. Člověk mu věří, když říká, že je rád, že poslouchá hymnu.” Druhým a možná ještě výraznějším hrdinou byl brankář Lukáš Dostál. „Je to fenomén, nechci říkat, že je to nový Dominik Hašek, konkurence je obrovská, všude rostou světoví gólmani, ale Lukáš je vynikající, má neskutečný klid. Hokejové vlastnosti ukazují, že by se jednou mohl stát hvězdou v NHL.

Do sestavy se po vypadnutí Bostonu dostal i David Pastrňák, ještě před ním dorazil Martin Nečas. „Bez těchto hráčů bychom přes USA nepřešli. V základní skupině jsme si vybudovali určité postavení, zachraňoval to Dostál, ale výsledky zápasů byly těsné a my se nemohli gólově prosadit.Pastrňák má za sebou skoro 100 zápasů, což je hrozně moc, a nemůžeme čekat, že 24 hodin po příletu bude nějak extra zářit, ale postupně jde nahoru. To platí i pro Zachu, s USA podal skvělý výkon,” je nadšený redaktor. I když se teď daří, Horák si nemyslí, že by teď měli nastat hokejové žně. „Měli jsme dvě medaile s dvacítek. Jsou to spíše pozitivní signály, že se snad vracíme do světové špičky, ale pořád si myslím, že v českém hokeji je hrozně moc práce. Změny k lepšímu tady jdou pomalu.

Výdělek z MS bude obrovský a bude potřeba se rozhodnout, co s ním

Horák je přesvědčen, že zažíváme jeden z nejlepších šampionátů historie. „Nepamatuju šampionáty z 60. nebo 70. let. Minulý návštěvnický rekord se zdál nepřekonatelný, teď atakujeme 800 návštěvníků a koho se zeptáte tak říká, že je to neskutečné. Trenér Kanady si fotí a natáčí videa a posílá to kamarádům, protože tady z toho úplně šílí. To v Kanadě ani USA neznají. Zajímá mě, jak ten výtěžek emocí a financí půjde ve prospěch českého hokeje, to bude hrozně důležité. Jsou to stamiliony korun. Český hokej čekají volby svazu nového předsedy a výboru. Musí se probrat nová strategii a nastavit nový koncept, protože si nemyslím, že by současný stav šel nějak nahoru,” myslí si redaktor deníku Sport.

Nyní je otázka, kdy se MS vrátí do Prahy. „Všechny strany budou pro, aby se tady MS pořádalo jednou za pět, šest let. Prestiž je obrovská; vyrostou nové haly, do dvou tří let by měla být nová hala v Brně, mluví se o Pardubicích a multifunkční hala i v Ostravě,” uzavírá Miroslav Horák.

Celý rozhovor najdete zde

Sport - další články

Doporučujeme