Miroslav Kalousek: Petr Fiala by neměl dělat Zemanovi ústupky. Pokud mu jednou ustoupíte, ustupujete stále

3. prosince 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Bývalý poslanec Miroslav Kalousek. (Foto: Frekvence 1)

Hostem speciálního Press klubu Frekvence 1 a Reflexu byl bývalý politik Miroslav Kalousek. S moderátorem Markem Stonišem probrali aktuální situaci ohledně odstoupení kandidáta Věslava Michalíka (STAN) na post ministra průmyslu. Může nový premiér Petr Fiala prezidenta dotlačit k tomu, aby proces jmenování nové vlády urychlil? V čem by měl mít dobrý politik jasno? To prozradil v rozhovoru.

Věslav Michalík odmítl nominaci na ministra průmyslu. Nedokázal totiž vysvětlit své majetkové poměry. Podle Kalouska tento krok má dva pohledy. “Je nepochybně dobře, že pan Michalík ani hnutí STAN nekřičeli, že je to kampaň… ale postavili se k tomu čelem… To je normální chování politické kultury, která tady kdysi byla zvykem,” popisuje bývalý politik. Přesto nechápe, jak ho mohla strana navrhnout, když od jara o tom všichni věděli. Byl to amatérismus, možná si mysleli, že to nepraskne,” dodal.

Česko má od neděle nově nominovaného premiéra Petra Fialu (ODS). Prezident se teď postupně setkává s jednotlivými kandidáty na ministry. Může nově jmenovaný předseda budoucí vlády tento proces nějak urychlit? Nemá v ruce žádný ústavní nástroj, který může ty dva týdny zkrátit. Za normální situace by to nebylo až tak nestandardní, ale my máme nestandardní situaci a máme právo chtít, aby se prezident choval nestandardně a neotálel,” popisuje Kalousek. Přesto by podle něj neměl Fiala dělat ústupky. Pro jednání se Zemanem platí jedna zásada, že on bude chtít mít vždycky více moci, než na kolik má nárok a pokud mu jednou ustoupíte, ustupujete stále,doplnil.

Dobrý politik by měl mít podle bývalého poslance jasně stanovený cíl. “Přál bych si, aby si nová vláda vytkla svůj cíl, vysvětlila lidem, jakou cestou k němu dojde a tou cestou šla. To bohužel bývalá vláda nedělala, vždycky jen řekla, máme takovou situaci, a proto musíme toto udělat, nikdy poprvadě neřekla, co bude dál,” uvedl na závěr rozhovoru Miroslav Kalousek.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme