Mojmír Hampl: Pokud nevyhrajeme boj s inflací, tak se v ekonomice nepřipravíme na maratonský běh

21. listopadu 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Mojmír Hampl (Foto: Frekvence 1)

Česká ekonomika jako jedna z posledních v Evropě ještě není na předcovidové výkonnosti. Podle čísel z 14. listopadu celá Evropa stagnuje nebo klesá. Inflace je v Česku stále jedna z nejvyšších v Evropě. Jak tuto situaci vnímá předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl?

Podle Hampla se Česká republika za rok 2022 na předcovidová čísla vrátila, pouze veřejný prostor to nevzal úplně v úvahu. “Teď je samozřejmě otázka, jak dopadne rok 2023, kde zase máme mínusy… Ekonomika byla ve velké nerovnováze a inflace byla tou nerovnováhou určitě nejbolestnější. Myslím, že lidé byli nešťastní poslední léta, že ceny rychle rostly,” doplnil s tím, že největší problémy mají země, které jsou průmyslově orientované. Což jsme my s Německem… Samozřejmě by se mi snadno prodávala negativní zpráva, ale pořád je to otázka volby. Toho, co v Evropě budeme dělat a jestli budeme pokračovat cestou, kterou jdeme, nebo ne,” řekl předseda Národní rozpočtové rady.

Přesto bychom neměli házet flintu do žita a měli bychom být pozitivní. Vždycky se se vším dá něco dělat,odpověděl Hampl na otázku, zda se aktuální situace dá ještě nějakým způsobem otočit.

V Česku inflace sice klesá, ale stále je jednou z nejvyšších v Evropské unii. Číslo poklesu meziročního hrubého domácího produktu je asi 0,6 procenta. Dělá vláda něco pro to, aby tento trend, který není pozitivní, změnila? Je konsolidační balíček dostačující? Tím, kdo bojuje primárně s inflací, je Centrální banka. Myslím si, že vyhrát boj s inflací je úplně základní podmínkou toho, abychom se vrátili do normálu a jako spotřebitelé se začali chovat normálně,” uvedl předseda. Když se podíváte na poslední léta, tak vidíte, že i když to možná tak nevypadá, v roce 2022 jsme měli podniky, které měly historicky největší zisky. Měli jsme největší výnos daně z příjmu právnických osob, největší finanční přebytky z korporátu, jaké tady kdy byly. Zároveň se korporátnímu sektoru dařilo celkem dobře přenášet své náklady na nás jako konečné spotřebitele a to všechno vzniká, protože máte nestabilitu v inflaci a ta vytváří naprostou nejistotu ohledně toho, jaké ceny jsou ještě akceptovatelné a jaké ne. Pokud tento boj nevyhrajeme, tak se nevrátíme k tomu, abychom vyléčili chřipku a mohli se připravit na maratonský běh.

Hodina pravdy přijde s lednovou inflací. Tu uvidíme na začátku února příštího roku. Ta nám řekne definitivně, jestli jsme z hrůzných časů vysoké inflace pryč, nebo jestli s námi zůstává déle. Když se inflace zklidní a bude pod kontrolou, tak si myslím, že by to mohl být nový začátek, kdy trošku zamrzlá ekonomika začne rozmrzat,” uzavřel Hampl.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme