Na středních školách začínají přijímací zkoušky

12. dubna 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Na středních školách ve čtvrtek začínají jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory. Podle údajů Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které je organizuje, se k nim letos přihlásilo 87.258 dětí. Je to o 880 víc než loni. Zhruba tři čtvrtiny z nich se chystají na zkoušky na dvou školách. Testy budou skládat z matematiky a českého jazyka.

Dnes zkoušky začnou prvním termínem na čtyřletých oborech, druhý bude v pondělí 16. dubna. Na víceletých gymnáziích se zkoušky uskuteční 13. a 17. dubna. Z obou pokusů se uchazečům započte lepší výsledek.

Největší zájem je letos opět o osmiletá gymnázia, na která si alespoň jednu přihlášku podalo 18.833 uchazečů, což je víc než pětina všech. Směřují tam tři čtvrtiny uchazečů o víceleté obory.

Testy z jednotných přijímacích zkoušek mohou školy doplnit vlastními zkouškami v období od 12. do 28. dubna. Na většině škol pak výsledek z jednotných přijímaček bude muset tvořit alespoň 60 procent celkového hodnocení uchazeče. Výjimkou jsou sportovní gymnázia, kde to bude 40 procent.

Minimální hranice získaných bodů, která by byla nezbytná pro přijetí na maturitní obory, není centrálně stanovena. Mohou o ní rozhodnout sami ředitelé škol. Výsledky zkoušek dostanou ředitelé v pátek 27. dubna. Náhradní termíny jednotných zkoušek stanovilo ministerstvo na 10. a 11. května.

Jednotné přijímací zkoušky se letos konají plošně druhým rokem, poprvé byly minulý rok na jaře. Netýkají se uměleckých škol, na kterých se už v lednu dělaly talentové zkoušky.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme